Monday, December 20, 2010

keboringan....

tengok title pun tau yang aku sekarang ni tgh bengong. tu yang boleh combine bahasa melayu dgn english tu.

nak bukak blog org slow, nak komen post org asyik sangkut je, nak post kat blog sendiri pun asyik tak jadi. harap2 jadi la kali ni... doakan..

Wednesday, October 13, 2010

aku dan encik posmen



dah lama sungguh aku tak update blog ni. banyak cerita yang berlaku sebenarnya tapi internet line macam tak menyebelahi aku. line slow la, tak leh nak sign in la, upload gambar tak masuk2 la. so, aku memang malas nak tunggu.
hari ni internet macam sayang kat aku. boleh la bukak. mungkin dia nak bagi aku share citer ngarut aku ni.
semalam aku balik cepat. 2.30ptg aku dah ada kat umah sebab tukar turn jaga anak dgn suami aku. anak demam..
masa tgh makan tu, dgr bunyi motor depan umah. posmen rupanya. " akak, ada surat kena sign!" aku pun kuar..

bukan basikal ni yang dia naik. kan aku dah cakap naik motor tadi. hahaha.

yang ni pun bukan gambar aku dgn posmen tu. kan aku dah cakap tadi, dia naik motor. yang ada kat gambar ni van ye..

pempuan dalam gambar di atas mustahil la gambar aku. aku tak la se"slim" dan secerah tu. ini ayat merendah diri namanye..

masa aku nak sign surat tu, aku pandang muka posmen tu. alamak, hensemnya.. rasa macam nak hantar surat kat diri sendiri plak sebab boleh aku tgk dia hari2. nasib baik sedar diri..hahaha.

dia tanya," akak baru pindah sini?? dulu dok mana?? kenapa pindah sini??" peramah plak posmen ni. sampai aku lupa nak tulis no ic kat tempat aku sign tu. apsal la poyo sangat diri aku masa tu.

muda2 posmen sekarang ni. posmen yang selalu hantar surat kat umah mak aku tu, tua2 lak? tiba2 aku terfikir, adakah posmen yang dihantar tu ikut usia tuan rumah?? hahaha...

Sunday, August 15, 2010

Pulau Pendidikan, Tasik Banding

16 sampai 18 julai lepas aku gi pulau pendidikan yang terletak di tengah2 tasik banding kat grik. kali ni kami, warden2 mengiringi exco2 asrama samtk.

ni tgh naik bot nak gi pulau tu.

aku tgh agih2 makanan pada kanak-kanak orang asli.

nanti aku edit lagi. ni yang nyampah bukak blog ni. mesti ada keje lain kacau. aku terpaksa buat keje dulu. bye!

Wednesday, May 26, 2010

sekitar hari guru SAMTK 2010

tak sempat nak update blog sangat sekarang ni. kerja menimbun macam gunung everest. entah bila nak abis. tu yang aku jadi pelik bila orang kata jadi cikgu ni keje paling lepak. nak je aku tau cikgu mana yang macam tu. aku nak mintak pindah sekolah situ. hehehe.

so, di kesempatan yang ada ni aku nak share sedikit gambar masa sambutan hari guru di sekolah aku. tak sempat nak upload banyak2.

ni gambar perlawanan bola jaring antara cikgu2 lama dan cikgu2 praktikal. cikgu2 praktikal ni main lemah lembut gila. memang penuh dengan sifat2 kewanitaan. sebab tu kalah dengan team aku 7-1.

alamak..sampai aku dah abis taip pun gambar masih belum dapat di upload. aku chow dulu la. rabu depan ( lepas abis kursus kat maran) harap2 dapat update blog dengan story pasal maran. by!

Thursday, May 13, 2010

menuai padi

post aku kali ni langsung tak berkaitan dengan kerja aku sebagai guru. masa aku gi umah mak aku selasa lepas, mak aku suruh antar dia gi sawah.

actually masa ni musim menuai dah lepas. tujuan kitorang datang ke sawah ni adalah untuk memotong padi2 yang tak dituai oleh mesin untuk bagi ayam kat umah mak aku makan.

kat umah mak aku tu ada banyak bela ayam kampung. sesapa berminat nak beli, boleh contact aku. hahaha.

gambar2 di bawah diambil oleh adik aku menggunakan handset canggih beliau (ni ayat dia ni).

ni ialah padi yang tak dituai oleh mesin sebab dia tumbuh kat tepi sangat. macam kita punya printer la. tak masuk margin gitu. adik aku ni, gambar camni pun dia amik.

ni gambar mula2 dia amik. masih memakai baju kerja (ye la..masa ni baru balik sekolah). makcik aku cakap, aku gi sawah macam nak gi kl. baju tak sesuai. hahaha. kat belakang, sebelah kiri nampak tak bumbung umah? itu umah pusaka mak aku. sesapa nak rasa dok umah kat tengah2 sawah, boleh datang. umah tu kosong.aku lepak situ time boring2 je.


memotong padi sambil senyum gembira la konon.nampak tak laluan mesin kat tepi tu?? apa la mesin tu, ketepi la sikit lagi. boleh tuai sekali padi yang banyak2 depan aku tu..

adik aku suruh pose sikit. bila senyum memang tembam. hahaha.

27 mei sampai 31 mei ni aku akan kursus BTN kat Maran, Pahang. harap2 lepas kursus tu, aku berjaya menurunkan beberapa kilo. hihihi. kawan aku cakap, kat kursus tu tiap2 hari lari 2 km. wish me luck ye? lepas lulus kursus tu, boleh la gaji aku naik lagi..amin..



Monday, May 10, 2010

Komen Yang Aku Suka

komen ni aku amik dari blog mazidul akmal yang aku baru visit tadi. ada beberapa komen yang aku suka. antaranya yang ini.

antara rotan atau tak rotan, antara tembak tak tembak, yang pasti remaja zaman sekarang bukan lagi macam remaja zaman dulu.

apa peranan kita ye? tengok saja atau do something?

Tuesday, April 27, 2010

birthday aizul 22/02

ngantuk betul aku rasa sekarang ni. sejak air-cond kat bilik guru ni di repair, suasana menjadi sangat sesuai untuk aktiviti mata. hahaha. tidur la tu. tapi mana boleh tido time ni. rosak imej aku.hehehe.

sebenarnya masa ni aku tengah tunggu waktu untuk usrah pelajar. terfikir2 entri apa nak buat.
teringat lak gambar yang aku amik masa besday anak aku. dah lama dah. 22 february.

bukan tradisi aku sebenarnya nak potong2 kek ni. lagipun anak aku ni bukan reti makan kek. dia suka makan mister potato je. tapi kebetulan masa tu adik beradik aku semua berkumpul kat umah mak kat kampung, so, abang kakak aku sibuk mintak kek. kebetulan aku lalu secret recipe, so, belila kek satu just untuk makan2 je.

inila keknya. aku sebenarnya tak minat bunga2 tu. tau2 orang kat secret recipe tu dah letak. maka aku redha je la.

aizul posing macam dia pandai potong kek. sebenarnya dia nak korek bunga tu. kat belakang, abang aku tengah tunggu turn nak mengabiskan kek tersebut.(dia tak baca blog aku ni. sebab tu aku berani cakap camni. hahaha)

aizul, hepi birthday yang ke 3. semoga jadi anak mama yang soleh. amin..

Friday, April 23, 2010

cikgu sila

pertama kali tengok nama cikgu ni dalam shoutbox aku, aku agak terkejut jugak sebab ingatkan ada orang main2 guna nama aku. rupanya tak. hehehe.

sepanjang hidup aku, rasanya tak ramai ada nama macam aku. dan dah tentunya tak ramai nama asilah, asila, sila ni sama2 jadi cikgu macam aku.

aku pun klik link ke blog cikgu sila ni. seperti tajuknya, blog ni memberi bimbingan untuk pelajar2 yang ambik subjek prinsip perakaunan.

bagus gak idea buat bimbingan kat blog ni. since blog aku ni semakin ramai student yang singgah, boleh buat bimbingan tak rasmi. hehehe. entah bila la aku berkesempatan buat macam cikgu sila ni. tapi apa2 pun, tahniah aku ucapkan pada cikgu sila.

sekolah aku buat sekolah ganti arini. 24 april. masa aku ajar kelas 4d tadi, ntah camne aku boleh tersasul. sebenarnya aku nak tulis "metal block". tapi aku tertulis "metal blog". satu kelas gelakkan aku. mesti diorang cop aku gila blog ni. adusss...

Monday, April 19, 2010

Nak Pakai Apa Ye??

hari ni sekolah aku bercuti sebab semalam (ahad) sekolah aku ada hari penyampaian hadiah. tapi aku duty asrama hari ni. jadi cuti2 pun terpaksa gak gi sekolah.

apa yang aku nak kongsi di sini ialah satu perkara yang berlaku semalam. tentang pakaian menghadiri majlis rasmi ataupun ke tempat2 yang rasmi.

aku tak taula apa sebenarnya masalah yang berlaku. tak reti atau buat2 tak reti.
untuk pelajar2 tahun ini dan tahun2 akan datang, tolong ambil perhatian untuk perkara ini.

bab berpakaian ni memang tak di ajar secara formal di kelas. zaman aku sekolah dulu pun takde diajar. tapi perkara ni korang boleh belajar sendiri berdasarkan pemerhatian korang terhadap apa yang berlaku di sekeliling korang. sometimes, sesetengah program dah bagitau siap2 apa yang korang kena pakai. tapi ada gak yang suka langgar guideline yang diberi.

contohnya semalam. dah tau nak gi majlis amik hadiah, ada YB lak tu, pakaila pakaian yang sesuai. lelaki, kemeja dengan slack atau berbaju melayu. yang perempuan, berbaju kurung.

tengok ni, budak kecik pun tau pakai kemeja. jangan la dah elok2 pakai kemeja, pakai lak yang bawah ni..jeans.

kalau korang bukan berbangsa melayu, alternatif yang ada adalah seperti di bawah ni. hehehe.

macam yang aku dah sebut tadi, bab2 berpakaian ni memang tak diajar secara formal dalam kelas. so, kita kena alert dengan majlis yang kita nak gi.

aku pun tak tau kenapa ada sebahagian budak zaman sekarang ni kurang alert dengan benda2 camni. macam semalam, budak2 yang datang dengan seluar jeans kitorang terpaksa arahkan supaya tukar seluar sebab kalau pengetua nampak, mesti "maut" kitorang. pelik, sedangkan dalam surat jemputan dah bagi garis panduan pakaian.

nasihat aku, walau branded mana pun baju korang and jeans korang, bila masuk kawasan sekolah, pakai la pakaian yang sesuai. kalau datang untuk majlis2 rasmi, berkemeja + seluar slack. kalau nak masuk pejabat, kalau rasa berkemeja terlalu formal, boleh pakai t-shirt berkolar. jangan tshirt kolar bulat.

tapi kalau acara sukan, jangan plak korang berbaju kurung, berbaju melayu atau berkemeja. nanti orang kata mat belia mana yang sesat ni! kan aku dah cakap tadi, tengok la keadaan.

samala macam kita nak gi pasar malam. takkan nak pakai kemeja, seluar slack siap tuck-in lagi. nak gi temuduga pun kena rasmi gak, ok?

selamat mengikut etika berpakaian..

Friday, April 16, 2010

hadiah, laptop dan budak sekolah

sekarang pukul 3.15 petang. aku baru je bangun selepas terlelap atas lantai simen atas bilik guru ni. hahaha. buruk betul perangai aku. atas lantai pun boleh tertido. tapi malu sangat rasanya sebab masa aku bukak mata tu, cikgu said betul2 depan aku. ahh..buat muka seposen je la. dah penat & ngantuk. nak wat camne?

hari ni sekolah sibuk dengan persiapan hari kecemerlangan pelajar atau nama senangnya, hari penyampaian hadiah. sebagai ketua unit hadiah, aku memang agak sibuk la. ye la, kalau orang lain ada tapi hadiah takde, maunye majlis kena cancel! so, raptai tadi, aku sibuk memantau proses memindahkan hadiah ke dalam dewan, memantau anak buah aku menyusun pelajar yang terima hadiah, mengajar penerima hadiah supaya ikut protokol masa amik hadiah dan macam2 lagi. penat gak berlari kesana sini. rasa turun 5kg ni! bestnye..

hari kecemerlangan tahun ni melibatkan 181 buah hadiah dan 140 orang penerima. statistik tak rasmi. hehehe. tapi pelik sket budak2 ni. yang tak dapat hadiah sibuk nak datang majlis ahad ni. yang dapat hadiah plak sibuk tanya boleh tak kalau tak datang?

dalam kesempitan waktu ni, aku sempat gak curik2 online dengan blog ni. dah lama tak bukak ni. ramai yang dah boring tengok asyik citer wang pos je. siap kena tegur dengan seorang member masa aku kursus kat shah alam rabu lepas. hehehe. ni dah update yea!

tadi aku terbaca kisah laptop anak en.iDAN yang hilang. teringat lak aku pada perkara yang diutarakan masa meeting warden asrama semalam. kisah budak tingkatan 5 dan tingkatan 3 yang bawak laptop ke sekolah. to be spesific, ke asrama.

gambar aku (tudung merah) dengan warden2 dan exco aspuri 2006

buat pengetahuan, laptop adalah barangan larangan ke sekolah dan asrama. nak dijadikan cerita masa meeting tu, ketua warden menyatakan yang dia telah menangkap dua orang pelajar membawa laptop ke sekolah.

kes pertama, seorang pelajar lelaki tingkatan 5. bila ditanya alasan kenapa bawa laptop ke sekolah, dia jawab "SAYA BAWAK LAPTOP NI SEBAB USTAZAH NAK PINJAM." semua warden kat meeting tu gelak. alahai..cikgu mana la yang gaji tak cukup ni sampai laptop pun nak pinjam kat student. hahaha. rasanya semua guru ada laptop sendiri. kalau ye pun nak cover kesalahan, cari la alasan lain yang logik sket.

kes yang kedua plak, pelajar perempuan tingkatan 3. alasan dia, " DALAM BUKU PERATURAN SEKOLAH, TAKDE PUN CAKAP TAK LEH BAWAK LAPTOP?". sape kata takde? ada la... sila rujuk kod kesalahan 336 ye? laptop tu termasuk dalam barang2 elektronik.

bila aku fikir2 balik, loaded2 betul pelajar sekarang. kebanyakan dah ada laptop sendiri. siap boleh bawak gi sekolah lak tu! jangan sampai bawak broadband sekali sudah. alamat tak tido la diorang.

buat pengetahuan pelajar2, setahu aku tak banyak tugas yang diberikan meminta korang menggunakan komputer. kalau ada pun, pelajar2 diberikan masa untuk membuatnya semasa cuti balik kampung setiap dua minggu.

selain tu, pelajar2 juga kena ingat, bila bawak barang2 yang camtu, sape yang akan bertanggung jawab sekiranya apa2 berlaku? lu fikirla sendiri...kata nabil.



Wednesday, March 31, 2010

WANG POS

dah lama sungguh aku tak update blog aku ni. sori la kepada

sesiapa yang singgah ke blog ni tapi asyik mengadap story2 yang lama. sesungguhnya aku takde masa nak mengadap blog ni walau aku hari2 online.

bulan mac ni memang banyak keje. pendaftaran SPM bermula 1 Mac hingga 31 Mac. so, hari2 online untuk masukkan data pelajar, membuat pembetulan maklumat dan sebagainya.

12 Mac plak, result SPM keluar. so, kerja2 pendaftaran stop kejap. layan result, buat analisis SPM dan keje2 post-SPM.

keje2 post-SPM ialah keje2 yang aku kena urus selepas result SPM keluar. antaranya menguruskan borang permohonan sijil LCCI pelajar. sijil LCCI ni diberi pada pelajar yang mengambil prinsip perakaunan. tapi terhad pada yang layak sahaja.

borang permohonan LCCI ni diberi berserta panduan mengisinya sekali. tapi banyak betul masalah yang aku hadapi sampai aku kena return balik pada empunya borang tu. so, kepada calon2 SPM 2010, kalau korang layak untuk LCCI tu nanti, masa isi borang tolong baca panduan betul2. jangan suka amik mudah ok?

satu perkara yang aku perasan ialah pasal penggunaan wang pos. ramai yang tak urus dengan betul. bila aku jumpa cik qil semalam, dia kata dia tak tau camne nak isi wang pos sebab tak pernah guna. baru aku sedar yang mungkin budak2 sekarang ni tak pernah jumpa wang pos kot.

so, kat sini aku nak citer sikit la pasal wang pos ni..

kat atas ni adalah contoh wang pos yang aku pinjam dari budak yang hantar borang LCCI. dekat ruangan "bayar kepada" tu, tulis la nama orang atau syarikat yang korang nak bagi duit tu. macam pelajar yang bagi kat aku ni, ada ke dia bagi aku wang pos kosong. takde nama. kalau aku jahat, boleh je aku tulis nama aku dan cash kan duit tu. nasib baik aku baik. moral of the story, jangan bagi wang pos kosong.

sebelah kiri tu ada keratan yang boleh diceraikan. contohnya seperti di bawah ini.

keratan ni pengirim kena ceraikan. ini bukti korang dah kirim wang pos ni dan bukti korang adalah pengirim wang ni. pelajar ni memang careless. dia bagi aku siap keratan ni sekali. adoi...

last sekali, kat bahagian belakang wang pos ni, isi la butiran mengenai pengirim wang pos tu. tengok..yang ni pun dia biar kosong. sape yang nak isi semua ni?? aku la...adoi. tu la aku cakap, kalau aku ni jahat, maunya aku isi pastu cashkan, masuk poket aku. hahaha.

bayangkan sorang bagi RM25. kalau 33 orang buat camni, bagi wang pos kosong? RM25x33 orang=RM825. huhuhu. makcik kayo!!

so, kepada calon SPM 2010, kalau korang teringin nak bagi cikgu korang ni kaya cepat, boleh la antar wang pos kosong camni. I like!!

Wednesday, March 3, 2010

busy, boring atau apa?

minggu ni agak busy bagi aku.

walau busy, aku sempat lagi bukak blog sendiri dan tengok blog2 yang aku follow.

tapi ntah kenapa rasa bosan yang amat sangat (bukan aku kata blog orang lain membosankan tau!).

aku gi blog orang, baca dan keluar tanpa meninggalkan komen.

aku sendiri ada banyak citer yang nak dikongsi tapi tak tau kenapa, malas betul nak buat post baru walau dalam hati ada keinginan nak update.

maka ini je la yang aku boleh buat.

adakah ke"busy"an aku menyebabkan aku jadi bosan dengan semua perkara??

Wednesday, February 24, 2010

classification

hari ni perjumpaan persatuan sains kali ke-4. aktiviti hari ni ada dua. explorace untuk tingkatan 3, 4, 5. untuk form 1 & 2, aku suruh student collect daun kering pastu asingkan ikut jenis urat daun. parallel vein atau network vein.

meh la tengok aksi anak2 kecil aku ni buat aktiviti. ( tak sempat ambik gambar untuk explorace. cikgu lain handle)

nampak macam landak tapi sebenarnya daun pinang yang batangnya merah tu.

macam susun duit nak wat gubahan hantaran kawin pun ada.

mula2 gelak2. bila nampak aku nak amik gambar, jadi malu2 plak

khusyuk betul menulis. sampai nak cium meja.
sebenarnya banyak lagi hasil kerja yang menarik. cuma tak sempat nak amik gambar. sibuk bergerak ke sana ke mari. makin nak habis masa, makin banyak lak daun kering yang dikumpul. seronok la makcik tukang sapu sebab tak yah sapu daun kering hari ni. hehehe.
**KU sekolah aku suruh aku sebut nama dia dalam blog ni. so, aku tunaikan la permintaan dia.
wahai bloggger2 sekalian, KU sekolah aku nama glamernya jeber. hahaha.



Monday, February 22, 2010

VANDALISM

Entri aku sebelum ini tentang "bahasa sms" mendapat banyak reaksi daripada anak murid dan bekas anak murid aku. disamping tu, ada gak yang bagi maklumat konon-kononnya ada student yang kutuk sekolah dalam blog mereka. tapi, aku belum jumpa lagi la blog2 seperti itu.
kenapa mesti kutuk sekolah sendiri? itu kan tempat menimba ilmu. aku pun tak dapat nak pastikan aspek apa yang menjadi bahan kutukan diorang tu. kutuk pasal sekolah ke, atau kutuk pasal cikgu ke, aku teringin nak tau. bukannya nak tau sebab nak balas dendam. tapi untuk buat penambah baikan untuk kelemahan yang ada.
tadi aku jaga exam di kelas 4 jamaah. apa yang aku jumpa? sila lihat gambar di bawah.

ini ialah muka depan sebuah novel yang aku jumpa. tajuk asalnya ialah "bunga". tapi dah berubah jadi " bila bunga di petik betik". gambar muka depan ni pun dah di conteng2. takde kerja kot budak2 ni. mula2 aku ingat itu buku diorang. aku pun selak muka sebelah dalam.

bila selak sebelah dalam. aku bertambah terkejut sebab dalamnya ada cop pusat sumber sekolah. ya Allah..buku hak milik sekolah pun jadi camni? melampau betul rasanya. siap ada perkataan "bodo" lagi. kalau ye pun nak bergurau senda, janganla buat ke atas harta sekolah.

bila aku serah buku ni selepas aku scan tadi pada guru pusat sumber, mengucap panjang dia. nasib baik dia tak bersalin terus. maklumla, dia tengah mengandung. dia pun nampak kecewa sangat melihat keadaan buku tu.

bila aku kaitkan keadaan buku tu dengan kes pelajar yang kutuk sekolah tu, aku rasa sedih sangat. kenapa la pelajar yang kita didik dan kita disiplinkan dengan susah payah jadi camni? benda yang kita ajar, dia tak mau ikut. yang tak di ajar, cepat je dia buat.

adakah kami sebagai guru ni yang salah. sampai sekarang aku tak habis fikir lagi.

Thursday, February 18, 2010

Bahasa SMS

aku baru je abis marking paper ujian penilaian kurikulum kelas form 5. pening otak aku tengok jawapan budak2 ni. macam biasa la, yang ok selalunya terus ok. yang tak ok ni kena bagi perhatian betul2.

lepas abis marking tadi, aku pun bukak la internet. biasala tgk entry di blog2 lain. di samping tu, blogwalking gak di blog2 baru. ntah kenapa hari ni aku banyak blogwalking di blog2 student aku.

bagus gak budak2 ni. daripada korang merempit tak tentu pasal, baik korang buat entri kat blog korang. apa yang aku perasan, kebanyakan mereka ni menulis mengenai apa yang berlaku dalam hidup diorang. pasal sekolah, pasal family..(sebenarnya aku pun sama. tulis pasal tu gak. hehehe). tak sangka gak, dari blog ni baru aku tau pasal hidup diorang. ada yang hidup sorang2, ada yang suka shopping, ada yang suka buat lawak dan sebagainya.

tapi ada satu persamaan yang aku tengok dalam blog2 diorang ni. BAHASA SMS! tak tau la nak kata salah ke tak. aku faham yang zaman sekarang ni bahasa camtu dah boleh dianggap biasa. cuma untuk diorang2 ni, aku takut diorang terbawak2 dalam penulisan diorang masa jawab periksa nanti. bahaya tu. sebab sebagai cikgu, aku memang selalu jumpa jawapan pelajar yang guna bahasa sms ni. nasib baik aku tak ajar BM. kalau tak, terpaksa la potong markah. pastu terpaksa gi hospital sebab sakit jantung.hihihi.

so, kepada pelajar2 sekolah yang membaca entri ni, gunala blog kamu tu sebagai satu tempat kamu berlatih menulis (bukan tulis guna tangan,hehehe). walaupun ada orang guna istilah "blog aku, sukahati aku", tapi takde ruginya kan kalau kita guna bahasa yang lebih senang difahami? lagi2 orang yang tua macam aku ni. kasihanila aku...huhuhu.

Tuesday, February 16, 2010

Demi Masa

cuti tahun baru cina aku tahun ni cuma 4 hari je. ada sekolah yang cuti seminggu. tapi tak kisahla. cuti tak cuti, sama je bagi aku. cuti panjang sangat pun bosan gak. lainla aku banyak duit. cuti panjang boleh gi melancong plus shopping2. hahaha.

macam biasa, bila cuti, hobi aku ialah membaca buku. buku pilihan aku kali ni bertajuk "Demi Masa". pertama kali tengok buku ni, rasa kurang minat untuk beli. pertama sebab design cover dia simple. tapi orang kata don't judge a book by its cover. so, tgk penulisnya plak. aku tak kenal nama ni. tapi bila tgk biografi kat belakang, menarik..

so, aku beli la buku ni. ayat yang ada kat cover depannya agak berat. "haruskah melayu terus bertongkat untuk menruskan cabaran masa depan...atau harus ditongkatkan agar sedar daripada alpa yang panjang??"

aku tak pernah baca buku jenis camni. tapi aku baca gak la sebab nak tau apa kandungannya. tak sangka aku dapat baca buku ni dengan cepat. bila aku baca buku ni, baru aku rasa yang aku ni memang kurang berjiwa patriotik. kurang berjiwa melayu. tak macam penulis buku ni.

penulis buku ni berjaya membuat aku nampak benda2 yang selama ni aku tak nampak dan aku tak terfikir. contoh-contoh serta perbandingan yang diberi dalam topik2 yang diutarakan tu memang jelas. (tapi aku tak tau la kalau orang lain baca camne plak persepsinya. hehehe).

kalaula semua budak2 muda plus mat2 rempit tu baca buku ni, aku rasa diorang jadi insaf sket kot. tapi kena baca dengan mata hati la. baru boleh nampak apa yang tersirat didalamnya. kalau baca gitu2 je, kira kirim salam la.. tak pun, hai-hai bai-bai. hehehe.

Thursday, February 11, 2010

Lari! Jangan jalan!

hari ni sekolah aku ada program merentas desa peringkat sekolah. tapi yang kena lari ialah pelajar2 je. cikgu tak payah sebab masa sekolah dulu dah lari dah. hehehe.

aku kena jaga checkpoint 3 dengan seorang kawan. tapi kawan tu MC plak ari ni. jadi aku jaga la sorang2. checkpoint yang berdekatan dijaga oleh cikgu lelaki. so, terpaksa la dengar citer2 versi lelaki. motor la, bola la. adoi..

group pertama yang dilepaskan adalah lelaki bawah 15 tahun. lepas tu lelaki bawah 18 tahun. lepas tu baru perempuan lak. trek untuk lelaki lebih panjang dan menyongsang dari trek untuk pelajar perempuan.

tengah2 pelajar lari tu, motor seorang cikgu yang peronda ni rosak la plak. dahla motor dia ni besar. last2, budak2 yang kena tolak.

ni muka orang motor rosak tunggu spanar. ada ke dia tanya spanar motor aku. motor aku kecik je...
basikal pun digunakan untuk meronda. lucu aku. cikgu ni bawak basikal ni dalam kereta dia. semangat betul nak meronda.

ni wajah2 yang kepenatan. tahun ni agak berbeza dari tahun lepas. selalunya pelajar perempuan yang lambat habis. tapi tahun ni budak lelaki yang lambat abis. jauh beza lak tu. so, budak2 yang lambat abis ni la yang kena denda tolak motor rosak. hehehe. bukan denda..memberi pertolongan.






Monday, February 8, 2010

Tak berapa pelik tapi benar

aku baru je abis mengajar kelas 5 barakah kat makmal. hari ni kitorang buat eksperimen penggumpalan lateks. oleh kerana kelas ni waktu akhir, student aku bawak beg siap2 untuk balik.

lepas abis lab, aku tunggu la diorang ni kemas beg2 diorang. aku memang selalu tunggu sebab takut ada student yang tertinggal barang atau buku kat lab. sementara aku tunggu diorang bersiap balik tu, aku pun tgk la pemandangan pokok2 yang ada depan makmal tu.

depan makmal ni ada banyak pokok puding dan bunga raya. salah satunya pokok dalam gambar di bawah ni.

nampak macam biasa je kan? tapi aku tengok ada daun nye yang macam pelik sket. so, aku pun tengok dengan lebih dekat...

nampak tak? tak nampak? kita tengok lebih dekat lagi.

masa aku terjenguk2 kat pokok puding tu, murid2 aku ni dah pelik. agaknya diorang fikir aku lapar sangat kot sampai nak telan pokok2 tu. heheh. so, diorang pun join skali. bila tengok kat atas pokok puding tu ada siput babi, diorang plak yang terlebih excited. suma tak jadi nak balik. masing2 pegi tengok pokok2 lain plak yang ada kat situ. aku rasa dah jadi macam program mencari siput tersembunyi lak. adoi..
soalan paling cepu emas aku dapat dari student aku ialah " cikgu, siput tu tengah mengawan ke??". oleh kerana aku tengah blank dan blur, maka dengan selambanya aku jawab " saya tak tau la camne siput mengawan. orang mengawan saya tau la."
hahaha...kitorang pun gelak secara berjemaah. pastu aku pun halau budak2 tu gi surau. apa la, tengok siput pun sampai lupa kena solat zohor berjemaah kat surau.



Friday, February 5, 2010

Guru Bertugas?? adoi..



dah lama sungguh rasanya aku tak update blog ni. kadang2 aku terlupa yang aku ada blog. kadang2 aku terfikir, penting tak ada blog ni ye?? takpe la. sekadar mengisi masa lapang dan berkongsi cerita.




aku tak tau kenapa tahun 2010 ni aku menjadi malas nak ambik gambar. selalunya, kalau tak guna handphone, dalam handbag aku mesti ada camera. tapi tahun ni tak lagi. kenapa ye? aku pun tak tau.




minggu ni aku dan lagi dua orang guru menjadi guru bertugas mingguan. satu tugas yang aku tak minat tapi kena buat gak dengan penuh tanggung jawab. pastu aku punya ketua guru disiplin plak kena cacar. mc 2 minggu. so, aku terpaksa memangku kerja2 dia.




tadi, masa perhimpunan mingguan, aku terpaksa la berucap sebagai guru bertugas mingguan + guru disiplin sekali. tak minat betul berucap. tapi bila dah pegang microphone tu, rasa tak nak berhenti lak. hehehe. over ni..

perkara pertama yang aku sentuh ialah pasal menghormati orang tua. perkara ni aku sebut sebab ada rakan guru yang komen budak2 sekarang ni tak reti respek orang tua. to be spesific, guru kat sekolah ni sendiri. ada yang tak kenal guru sekolah sendiri. ada ke cikgu tu dipanggil makcik!! dah la cikgu tu dressing lawa2. pakai nametag lagi! lain la kawan aku tu pakai kain batik + t-shirt. hahaha.

pastu kes masa buat sukantara. ada kerusi yang disediakan untuk guru bertugas mencatat markah. pelajar duduk kat situ. kalau guru takde, ampun la lagi. ni, student tu buat selamba je. cikgu yang bertugas tu, saje berdiri sebelah, tapi dia tak faham2 gak. bukan la cikgu tu nak duduk sangat tapi nak tengok camne sikap pelajar kepada guru. sabar je la.

pastu, minggu ni aku kena jadi judge untuk pertandingan keceriaan kelas. aku saje round time budak2 dah balik dari sekolah. tapi ya ampun...aku pun tak leh nak bezakan sesetengah kelas tu dengan stor barangan terpakai. bersepah macam kapal pecah.

maka time berucap tadi maka berjela la ayat aku suruh murid2 aku cantikkan kelas masing2. pening aku tengok. camne la diorang ni boleh tahan duduk dalam kelas camtu sepanjang hari. tak tension ke?? kenapa ye?? tak kan la tak boleh kemas?? setiap kelas ada at least 25 orang student. takkanla separuh pun tak care??

hmmm...pening lak aku sekejap. stop la.

Sunday, January 17, 2010

Siapa Sangka?

aku rasa ramai yang mengalami pengalaman yang sama seperti yang aku nak ceritakan. ada dua kisah yang bila aku ingat2 balik, aku senyum sendiri dan terasa betapa hebatnya takdir Tuhan untuk hamba2 Nya.

kisah yang pertama ni berlaku masa aku balik kursus dari cameron bulan 11 thn lepas. masa tu pukul 7.45 ptg lebih kurang. lepas hantar kawan aku kat umah dia, aku buat keputusan untuk solat maghrib kat masjid berdekatan sebab aku target, kalau sampai umah pun dah pukul 8. terlalu lewat untuk solat maghrib bagi aku.

kebetulan, kat masjid tu ada buat kuliah agama. lepas solat tu aku pun layan kuliah agama tu sampai isya' sebab makin lama dengar, makin best lak. masa nak penutup kuliah tu, aku jenguk la siapa penceramahnya. bila tengok, rupanya ustaz tu adalah junior aku masa aku form 3 dulu. kitorg agak rapat dulu. kat bawah ni ada gambar aku dengan dia masa gi rombongan.

yang mana satu? yang duduk pegang bekas kamera tu. tapi sekarang saiz dia dah bertukar la. time ni dia kecik giler. aku jadi kagum dengan dia. tak sangka dulu gila2 camtu, sekarang dah jadi imam. rasa macam tak caya lak dengan usia dia yang baru 28 tahun. siapa sangka orang yang dulu aku suka usik2, dah jadi imam. sekarang mesti tak berani nak usik2 lagi.

satu lagi kisah berlaku jumaat lepas. aku dengan kawan2 gi makan mee banjir udang kat area aku ni. tempat makan tu dimiliki oleh anak murid aku. form 5 batch 2004.

mee banjir udang dan semua2 menu yang ada kat situ di masak oleh anak murid aku tu. air je pekerja dia buat. masa aku datang tu, dia agak sibuk siapkan order. lepas dah siap tu, baru dia join group aku sebab kebetulan orang dah tak ramai sangat.

bila aku tengok dia, tak sangka aku ada anak murid yang camtu. aku teringat masa dia form 5 dulu, aku ada denda dia sebab tak datang seminar SPM. masa tu, kawan dia yang sama2 kena denda tak puashati bila kena denda dengan aku. aku ingat lagi masa tu dia yang pujuk kawan dia tu supaya tak lawan aku. dia cakap dengan kawan dia tu, " apa la ko ni, dengan cikgu pun nak gaduh".

bila ingat2 balik kisah dua orang ni, siapa la sangka orang yang ada disekeliling kita ni akan jadi apa? ada yang berjaya, ada yang gagal. ada juga yang berjaya keluar dari "kotak" hidup masing2 dan jadi orang yang baru, berbeza dari apa yang kita kenali.

besar sungguh kuasa Allah.

Wednesday, January 13, 2010

Form 5..

Gambar majalah dengan Exco ASPURI 2009

Minggu ni adalah minggu kedua persekolahan tahun 2010. minggu kedua ni aku dah rasa agak rileks sikit walaupun tak la rileks sangat. dari segi sesi pembelajaran, minggu kedua ni dah agak tersusun la sebab pelajar pun dah lupa mood cuti diorang. tak macam masa minggu pertama.
Sekarang ni, aku tengah menghadapi kerenah beberapa orang student yang bermasalah. bukan masalah apa sangat. masalah nak tukar kelas.
sempena tahun baru ni, pihak sekolah buat class streaming supaya pelajar dapat kelas mengikut prestasi masing2. so, bila pelajar setiap kelas tu ada prestasi yang sama, kita boleh arrange program akademik yang sesuai ikut level diorang.
bagi pelajar yang "turun" kelas (sebab prestasi rendah) , takde masalah sangat. diorang ni diam je mungkin sebab sedar diri kot. yang bermasalah sekarang adalah budak yang "naik" kelas. ada dua tiga orang yang jumpa aku nak mintak kelas asal semula sebab tak seronok kat kelas baru.
tiap2 tahun (sejak aku jadi penyelaras tingkatan 5), inilah masalah aku masa awal2 tahun camni. buat streaming salah. tak buat pun salah. bila buat, budak2 sibuk nak kelas lama. bila tak buat, parents bising sebab macam tak motivate anak diorang untuk meningkatkan prestasi. PIBG pun akan bising sebab susah nak arrange program akademik bila prestasi pelajar tak sama.
macam2 alasan yang pelajar2 ni buat untuk balik semula ke kelas asal. setakat 3 orang yang jumpa aku ni, 2 daripadanya aku consider dah settle sebab dah tak jumpa aku lagi. yang sorang ni je yang masih buat hal. buku sekolah pun tak nak bawak. aku dah refer pun pada kaunselor. harap2 minggu depan aku dah boleh buat keputusan.
masalah ni takdela besar sangat sebenarnya. cuma aku rasa tersepit untuk buat keputusan. kalau aku bagi dia tukar kelas asal, alamatnye lepas ni akan berduyun-duyunlah budak datang nak tukar gak. benda ni macam wabak. pastu cikgu2 plak akan bising cakap penyelaras tak tegas (benda ni pernah jadi masa orang lain pegang post ni dulu. so,sebolehnya aku tak nak sejarah berulang).
kalau aku tak bagi dia tukar, aku risau kalau prestasi dia drop lak. mesti aku rasa bersalah. harap2 sebelum bulan febuari ni masalah ni akan settle.

Thursday, January 7, 2010

Blog Pekasam..

salam semua.
dah lama sungguh aku tak membukak blog aku ni.
lucu gak bila baca mesej2 yang ditinggalkan kat shoutbox aku tu.
buat pengetahuan diorang yang terlibat, aku tak lupa password.hehehe.
just takde apa yang aku nak share.
pastu, aku plak sibuk dengan satu keje yang terlibat dengan OSA selama 3 minggu.
rindu juga dengan blog ni sebenarnya.
dan rindu juga dengan semua rakan2 siber disini.
bertemu kembali di tahun 2010...

WELCOME TO MY BLOG!

Enjoy surfing my blog

please leave your comment after reading the post. tq.