Wednesday, December 3, 2008

perkara yang lama ditinggalkan

skrg tgh cuti sekolah. even tgh cuti, aku still kena keje. and the best part is.. i'm paid for it!

masyuk la kata org...

actually aku tgh dalam keje kerajaan yg sulit n tak dpt nak di publish kat sini. tapi sbb dah lama sgt tak tgk blog ni, rasa rindu lak.

lagi beberapa hari, raya aidiladha lak.. mesti best bila ramai adik beradik balik. mak pun balik. kalau takde pape halangan, abg idi akan wat korban. hmmm...sedapnye sup tulang..

ok la. aku nak check mail lak...

Sunday, November 16, 2008

exam science spm

hari ni org lain dah cuti tapi aku pagi2 lagi dah tercongok kat sekolah ni sbb jadi guru bertugas untuk SPM. hari ni paper aku. pagi2 lagi opis dah tepon. ada budak sakit mata and ada budak tak bawak ic. kelam kabut aku sampai aku terlanggar kereta anak aku.

semoga anak2 murid aku berjaya dgn cemerlang la ye. tapi nak cemerlang kena usaha. kalau tak usaha, malas lak tu, jgn harap la nak dpt result best.

Wednesday, November 12, 2008

suka pilih-pilih tugasan

kali ni kerenah seorang rakan lak.

bagi aku dia ni seorang yang rajin dan cemerlang kalau kita tgk dari segi dokumentasi kerja. especially bila dibandingkan dgn aku la sbb aku ni lemah sket bhgn dokumentasi ni.

kdg2 aku rasa mcm hipokrit je kerje ni. kdg2 kerja tak bagus sgt, tp bila dokumentasi bagus, tak wat keje pun boleh dpt markah cemerlang.

tadi, aku sepatutnya kena meeting warden sbb nak wat pemilihan budak yg layak masuk asrama. so, aku tak dpt handle interview pengawas. so, mintak tlg la dia utk ganti jap tugas aku tu. dia boleh jawab yg dia tak nak terlibat.

camne agaknye perasaan aku ek?? geram gak aku dgr jawapan tu. tapi aku malas nak tunjuk geram aku sbb tak guna nak marah bila dah org dah tak sudi. baik buat biasa je.

aku ni walaupun takla cemerlang sgt. tapi aku rasa aku ni fleksibel dalam buat kerja. all-rounder la org kata. prinsip aku, bila wat keje kena fleksibel, jgn buat alasan dan jgn susahkan org. lagi bagus kalau dapat tlg org.

tapi org mcm aku la yg selalu kena main and selalu kena aniaya. hehehe..

pengawas vs PRS

aku baru je abis wat interwiew utk cari calon pengawas utk tahun dpn.
mcm2 pe'el ada. ada yang nak, ada yang tak nak.

dlm byk2 kerenah dan jawapan yang diterima, aku tertarik utk bercerita kat sini tentang jawatan pengawas n pembimbing rakan sebaya atau lebih glamer dipanggil PRS.

kebykn budak2 yg ditemuduga lebih suka jadi PRS. katanya jawatan tu lebih senang dan lebih mesra pelajar berbanding pengawas yang secara zahirnya kena nampak garang dan keras.

jawapan diorg tu aku tak salahkan. itu hak diorg. cuma aku rasa apa yg diorg fikir tu kureng sket. aku ada sebut pada sorg candidate tu, suruh dia hayati perkataan PENGAWAS dan PEMBIMBING tu.

bagi aku, tugas pembimbing tu lebih berat. bukan senang nak bimbing orang. sbb aku sendiri pun sbg guru kdg2 rasa susah nak bimbing pelajar2 ni walaupun aku seorg guru.

pengawas bagi aku simple je. kalau ada yg tak kena, tegur dgn baik. kalau tak jalan gak, report je pada yg lebih berkuasa eg: cikgu ke atau senior ke..

tapi ye la kan.. budak2 tak berani tanggung risiko utk jd sasaran kutukan org. takpela...

makan.

biasanya bila dah kenyang kita akan berhenti makan. tapi ada satu benda yang kalau nak berhenti kena makan dulu. tak makan tak berhenti.
jwpn: brek kereta

kisah penarik kereta..

ayu: abang cinta ayu tak?
arman:mestila cinta sgt. abg sanggup lakukan apa je utk ayu.
ayu: ok kalu amtu, hantaran kawin ayu nak mintak mercedes satu ye. ayu tak nak susahkan abg beli mcm2.
arman: abg blh beli keta tu kat ayu. tapi lps kawin, kita tinggal dgn parents ayu ye? jimat duit. pastu takyah beli apa2 dah. makan je kereta tu ok?

dua hari yang sibuk

hari isnin n hari selasa semalam adalah antara dua hari yang sibuk la bagi diri aku tahun ni.
tapi yang paling giler sekali ialah hari selasa sbb ada meeting dari pukul 11 hingga 6 petang. huhuhu. memang giler. hari isnin plak giler buat report. tapi memang sadis betul hari isnin tu. bayangkanla aku terpaksa buat report yg sama 3 kali. dua kali tu sbb org terhilangkan masa surf nternet guna laptop aku. tapi nak wat camne sbb dah ilang. nak marah2 pun tak guna. nak tak nak kena buat gak. kalu tak keje tak siap.

jap lagi dah nak cuti. xtau la dapat update blog ni lg ke idak. hari ni pun mcm takde mood nak menaip tiba2 kepala mcm pening. nanti la...ari ni pun ada byk meeting. letih rasanya..nanti sambung lagi.

Friday, November 7, 2008

Permintaan diri vs permintaan parents

rasa ngantuk sgt skrg ni sbb perut kenyang sangat. dua kelas ada jamuan.
mewah betul budak2 zaman sekarang. aku rasa lepas exam final ni tiap2 hari ada jamuan.
jamuan firkah la, persatuan la, kelab la..
yg jamuan kelas jgn cakapla. sekarang ni ada 24 kelas kat sekolah ni. bygkanla berapa byk jamuan yang ada. kdg2 aku terfikir, berapa byk yg parents kena peruntukkan utk sorg anak hanya utk jamuan ni.
kita buat simple calculation:
jamuan yag terlibat : kelas, firkah, persatuan, unit uniform
bilangan :3 (plg minimum)
kos satu jamuan : RM 5 (Utk full package tmasuk air)
so, utk 3 jamuan: 5x3 = rm15

itu kiraan ringkas utk seorang anak.
kalau 3 org anak??
hmm...byknye la yg parents kena spend utk anak. itu baru bab jamuan. blm other expenses lg.
tp yg aku sedih ialah attitude budak sekarang ni. rasa mcm tak appreciate lgsg kepayahan parents diorg cari duit utk penuhi permintaan diorg.

bila diorg buat permintaan, semua kene sediakan, tp, adakah diorang terfikir nak tunaikan permintaan parents diorg supaya belajar rajin2?? yg aku sedih tgk students2 aku ni, diorg kdg2 mcm sambilewa je belajar. mcm terpaksa. bukannye fikir belajar tu utk pandai, utk diri sendiri. sikit2 penat, sikit2 memberontak. ntahla..

harap2 aku tak tergolong dalam golongan yang lupa diri ni...amin.

rahsia mata

Saiz Mata Kecil
- Peramah,banyak cakap,kurang pertimbangan,lelaki boleh kelam kabut kerana mulutnya.
- Bersikap periang , tapi bila marah lambat sejuknya.
- Bila bercinta suka tukar pasangan kerana hatinya tak pernah puas.
- Boleh bahagia dengannya hanya bila semua keinginan duniawi dan syawat dipenuhi.

Saiz Mata Sedang
- Sederhana, tidak banyak berahsia,ada pertimbangan dan bertanggungjawab.
- Sentiasa dahagakan belaian suami

Saiz Mata Lebar
- Cukup kuat berahsia,Otak kurang cergas,
- Pemarah, bertindak tanpa fikir panjang
- Kurang teratur dalam mengemas diri
-Keinginan Nafsu Syawat yang tinggi.

Mata kuyup
- Wanita yang punyai mata ini agak mudah dipermainkan
- tidak dapat kawal emosi serta kurang sahabat atau kenalan.
- suka berdendam dan mengumpat serta selalu iri hati

Mata selalu berkedip
- Pemaaf dan sedang dibawa berbincang,wanita ini baik, memahami dan sabar.

Mata Jarang berkedip
- Cukup Istimewa, membantu dan membahagiakan

aizul masa baby
















anak-anak saudaraku


sorry gambar tak berapa jelas sangat.
masa ni baru belajar guna kamera digital.
ni masa majlis kawin aku.
sekarang ni budak2 ni pun dah besar.
dah tambah adik pun.
yang atas kerusi baju pink, nurin dayang gigi beso.
atas kerusi baju kuning, nabila nabola.
dpn nabila, naqib memey..
yang duduk bwh dua org tu, addin dan aisyah..

kat cherating




sukanye dia mandi laut....

aizul yang suka tgk ayam

budak kecik yang sorang ni pantang kalau nampak pintu reban ayam terbukak. mesti nak kejar ayam...

Thursday, November 6, 2008

sungai

Cikgu: sungai apa paling panjang di Malaysia??
Murid: Sungai Panjang di Klang cikgu!!

citer lawak kat sinar harian hari ni...

suatu hari seorang doktor pakar jantung meninggal dunia. bagi mengingati jasanya, keluarganya membina tugu peringatan berbentuk jantung.

sebulan kemudian, seorang doktor pakar mata pula meninggal dunia. keluarganya turut membina tugu peringatan berbentuk mata.

selepas upacara pengebumian, semua orang berangkat pulang dan hanya tinggal seorang lelaki sahaja termenung disitu. rakan menghampirinya...

Kamal: sudahlah..yang pergi tetap pergi. usah dikenang lagi.
doktor : bakan itu..
kamal : habis tu??
doktor: saya risau apabila tiba saat saya dikebumikan pula nanti.
kamal: kenapa??
Doktor: saya seorang doktor sakit puan!

hari terakhir minggu nie...

macam biasa la, ari ni kan jumaat. so, ari ni hari terakhir utk minggu ni.
tapi tak bestnye..esok still kena datang. duty warden. kena lak make sure budak-budak tanggal langsir kat bilik-bilik bawah...
pastu esok pun ada jamuan budak form 5a. so, mkn free la nampaknye..
malam lak ada jamuan akhir tahun asrama..
makan free lagi..
cepat gemuk la nampaknye..
eh, apsal lak citer pasal hari esok lak?? kan tajuk pasal ari ni?
nampak sangat dah mabuk sbb dari pagi ngadap kertas yang bertimbun atas meja. ok..nanti sanbung lagi..

WELCOME TO MY BLOG!

Enjoy surfing my blog

please leave your comment after reading the post. tq.