Thursday, November 19, 2009

mana satu orang, mana satu rusa


lepas turun keta cable masa kat langkawi aritu, aku gi kat tempat ternak rusa yang ada kat situ. sempat la bagi makan kat rusa2 kat situ sambil amik gambar.
bila aku tengok balik gambar2 tu, aku confuse. mana satu orang, mana satu rusa. hehehe.

Monday, November 16, 2009

menternak..

lama sungguh tak melawat blog sendiri. 2 minggu terakhir persekolahan ni agak sibuk bagi aku. aku sendiri jarang ada kat sekolah. nasib baik sekolah tak roboh dibuat oleh budak2.

jumaat lepas aku gi kedai tayar kat tempat aku ni untuk isi nitrogen dengan wat balancing. stereng asyik gegar je bila bawak laju. memandangkan aku nak gi kursus kat cameron esok, aku kenala memastikan kereta aku elok utk kesana. lagi2 sekarang ni musim ujan.

kedai tayar yang aku gi ni memang aku suka kerana kejujurannya. dari kereta first sampai la kereta yang sekarang ni, aku wat kat situ. cina tu bukan setakat peramah, keje dia pun tip top la bagi aku. kalau kerosakan tu dia takleh wat, dia takkan wat.

macam semalam tu, tayar aku tu kena letak ring utk bagi dia balance. tapi kat kedai dia tu takde ring yang betul2 fit dengan saiz tayar aku tu. oleh kerana benda tu cuma berharga rm10 satu, aku suruh dia letak je ring yang boleh masuk. tapi cina tu tak nak. dia kata, dia hanya akan letak ring tu kalau betul2 fit je. so, dia suruh aku gi kl. buat kat sana.

so, sementara aku tunggu dia pasang balik tayar tu, aku round2 sekitar klinik tayar dia tu. sampai la bahagian belakang. ini ialah apa yang aku jumpa.

sorry, gambar kurang jelas. ini kolam ikan yang terletak di tepi umah dia. dalam kolam ni ada banyak ikan talapia merah (aku ingat ikan koi. nasib baik aku sempat tanya dia) yang dia bela untuk di makan.

ayam2 kampung yang dibela oleh beliau. ayam tu jauh kat tengah. sebab berebut makan.

beliau juga turut menternak itik. byk betul itik dia. ini yang lepak kat tepi pagar.

bila aku perhati dan fikirkan, cina ni memang ternak sendiri apa yang dia makan. bagus betul la. dah la bisnes besar, kos makan rendah plak tu. pastu, ternakan tu mesti kurang bahan2 kimia kan?? patutla tokey tu walau dah beruban, masih tegap dan kuat. hehehe..

aku minat gak ternak2 ni. tapi takde kawasan la. hmm...kena beli tanah nampaknya ni.hehehe.

Monday, November 9, 2009

kereta rosak, kursus & kes disiplin.


aku sampai dari langkawi pukul 12.35 tengah malam semalam. pagi tadi sebenarnya aku sangat mengantuk sebab tak cukup tido. bukan setakat sebab sampai lewat tapi sebab anak aku ajak main. dia rindu aku kot..
tapi oleh kerana aku kena gi kursus kat Jeram ari ni, aku gagahkan jugak diri aku ni gi keje. elok2 aku nak start keta, bateri kong plak. adoi..dah la aku dah lambat. tempat tu jauh lak tu. aku call urusetia, bgtau aku lambat.
dah sampai tu, masa aku tengah kursus, ramai lak yang tepon aku tanya itu ini. salah seorangnye ialah paie. dia suruh aku key in data kes disiplin yang baru. ada 4 pasangan merpati dua sejoli ditangkap dating kat kelas.
ni aku baru siap key in kes tu dalam SSDM (sistem salah laku disiplin murid). 4 pasangan tu suma student yang aku ajar. tapi aku bukan la ajar diorang dating. aku ajar diorang sains je.
sambil key in data tu, aku baca la pengakuan yang dibuat oleh pelajar tu. aku nak share dengan pengunjung2 disini.
pengakuan beliau: saya dengan pasangan saya berdua-duaan bersama pasangan2 yang lain. ketika itu kami bersembang-sembang. tujuan kami berjumpa untuk melepas rindu maklumlah nak cuti kan. kami ditangkap semasa dating pada pukul 12.40 tghr.

adoi..lucu betul. pandai lak melepas rindu. geli geleman cikgu baca.
satu lagi pengakuan yang lucu bagi aku.(memang tak matang betul la budak2 ni. tapi pandai lak main cinta): pada ...hari...di kelas ..., saya dan pasangan saya...telah berjumpa dengan tujuan ingin bertanya khabar dan mengambil duit.di samping itu. saya telah menolong pasangan saya mengemas buku untuk di bawa pulang kerumah. dan pasangan saya memberi saya hadiah sebagai tanda sayang.


aku tersenyum sorang2 membaca pengakuan2 budak yang dating ni. aku tengok masa aku ngajar budak2 yang kena tangkap ni punya la ganas2 mukanya. tapi tak sangka, disebalik keganasan rupa paras tu, terselit hati yang ada "bunga". hihihi.

fitrah manusia ingin dicintai. tapi kenapa la terlalu awal perasaan tu datang.

Wednesday, November 4, 2009

sebelum menjadi incredible hulk..


aku pun tak tau kenapa aku pilih tajuk ni. belasah je.
aku amik peluang berkipas sekejap sebab baju aku dah basah dengan peluh. keje banyak nak siapkan ni. esok sampai ahad aku kena gi langkawi. bawak budak2 asrama yang dapat result cemerlang masa exam mid-year aritu. semua warden kena gi. yang tak gi ialah k.jem-bersalin, ustaz dzul-gi haji.
isnin dan selasa lak kena gi kursus pembugaran SAP-HC. mesti dapat makan sedap ni. barulah boleh bugar.hehehe. apsal makin nak abis sekolah, makin banyak keje??
tapi yang aku takleh lupa ialah apa yang aku wat semalam. semalam aku jaga exam kat kelas form 4. kat bangunan sebelah, kelas budak form 1 bising sangat2. tapi budak2 ni pandai berpura2 la. bila aku round, kelas senyap. lepas 5 minit, bising balik.
geram betul aku. diorang ni tak reti ke guna waktu tu utk studi. kan nak exam?? maka aku pun denda beberapa budak yang tak reti duduk diam. aku pun membebel kat budak2 ni. cikgu pempuan memang suka membebel.
tengah aku membebel tu, aku terdengar suara balik pintu kelas sebeleh yang mengajuk sebijik2 apa yang aku bebelkan. amboi..ini kes berani. dah la kelas bising. siap ajuk cakap cikgu lagi.
aku pun gi kelas sebelah. aku tanya sape yang ajuk cakap aku tadi. takde sapa ngaku.
aku pun cakap, kalau takde sapa ngaku, semua orang bangun dan berkumpul kat padang sekarang! pastu, sorang budak perempuan pun bangun dan ngaku. bila budak tu datang dekat aku, aku tengok dia tak pakai lencana sekolah. lengan tangan berlipat sampai siku. kat hujung jari dia disalut dengan celophane tape. aik? fesyen apa lak dia ni?
aku tanya dia, kenapa dia tiru cakap aku? kenapa dia tak pakai lencana? kenapa salut2 jari dengan celophane tape? jawapan dia..saje cikgu. ni fesyen saya.
best kan jawapan dia?? depan dia, aku baca bismillah, pastu aku tampar pipi dia. pastu aku suruh dia duduk. aku pun, balik ke kelas yang aku tengah jaga exam tu.
itula sejarah aku jadi cikgu. sepanjang 5 tahun aku jadi guru disiplin, ini la first time aku tampar budak. time tu aku bukan marah. cuma aku tak suka jawapan yang kurang ajar.

Monday, November 2, 2009

Itu Pun Nak Tanya Aku??

aku pun tak tau wajar atau tak aku geram. sila beri pendapat anda..

apabila kerajaan tetapkan hanya 10 subjek je boleh di ambil utk SPM 2010, sekolah aku terpaksa la gugurkan satu subjek yang lebih. masalah timbul bila subjek yang dipilih tu bertindih lak dengan subjek lain.

lepas refer PPD, PPD suruh buat surat kepada lembaga peperiksaan supaya buat pindaan atas jadual.

itu baru intro. apa yang aku geramkan bukan pasal tu.

sekolah aku ni ada 2 orang typist. aku pun bagi tau suruh wat surat yang aku cakap di atas. dia kata ok. aku siap bagi point penting lagi utk surat tu. pastu, tak lama lepas tu, GPK aku panggil suruh aku wat draf surat tu. laaa...kan aku dah cakap tadi! takkan la surat gitu pun tak leh wat. dulu masa amik SPM tak lulus BM ke?

dari aku draf, baik aku wat sendiri. bukan susah. tapi, kalau aku wat sendiri, apa guna ada typist?? selepas aku membebel, maka typist tu pun wat surat tu. aik?? boleh la plak buat ayat...

tak lama lepas tu, pengetua aku lak tepon. mintak alamat lembaga peperiksaan. ya Allah, apasal sekolah aku ni?? takkan la alamat lembaga peperiksaan pun nak mintak kat aku? memang la aku ada, tapi takkan la benda sempoi camtu pun tanya aku. kan boleh refer dekat surat masuk!

adoi..hangat sungguh rasanya hati aku walaupun duduk dalam aircond.

sabar...sabar....sesungguhnye mereka hendak melihat kesabaran aku. setakat ni kulit aku masih berwarna coklat. belum menjadi hijau. hehehe..

WELCOME TO MY BLOG!

Enjoy surfing my blog

please leave your comment after reading the post. tq.