Wednesday, April 22, 2009

kamal affendi...

hari ni aku kena hantar 20 org student gi kem motivasi bersama kamal affendi kat dewan umno kuala selangor. kamal affendi ni penganalisis jenayah. kat dunia ni cuma ada lebih kurang 1500 org je penganalisis jenayah. kat asia, dia sorg je. aku mmg awal2 dah excited nak gi sbb dah tau program dgn dia ni mmg dah best. siap dah aim nak amik gambar dgn dia. tapi malu punya pasal, tak berani la amik gambar sorg2. so, amik ramai2 dgn student skali. cuma yg menjadi tanda tanya..dia ni dah kawin ke belum ek??

Monday, April 20, 2009

potret keluarga ayah pin.

gambar ni kita biasa tgk. cuma aku terkagum kat org yg hasilkan gambar ni. punyala dia takde keje sampai benda ni terhasil..

bila tgk2 balik, rasa lawak gak.

nasib ayah pin..

enggang di purnama beach resort

masa aku jalan2 nak gi pantai kat chalet yg aku stay tu, aku tgk mat2 saleh kat situ macam sibuk2 amik gambar. rupa2nye diorg amik gambar burung apa ntah ni. rasanya burung enggang. aku pun join amik gmbar sekali. jinak gak burung ni. ada 3 ekor suma. pangkor yg aku gi kali ni berlainan sket sbb kali ni aku byk jumpa spesies2 baru..

pesta buku...

memandangkan sekolah aku cuti semalam, maka aku dan kawan2 telah pergi berfoya2 ke pesta buku kat PWTC. semalam umah aku menjadi stesyen bas sbb suma berkumpul kat umah aku. pastu kitorg suma gi naik keta aku ke PWTC.
sampai sana aku pun tak tau nak beli apa. aku spend tak sampai rm100 pun. buang karen je standby rm500. selain buku2 bacaan aku, aku belikan mak aku buku hadis and storybook utk niece aku. nak beli utk aizul pun, takde yg attractive.
last2, gi shah alam, beli baju beberapa pasang. hahaha. berjaya gak abiskan duit.

Saturday, April 18, 2009

kisah ajaib..budak mengeram dalam laci..

aku tak pasti la ini kes ke berapa yang terjadi dalam alam semesta ini. tapi, dalam hidup aku, inilah first time aku tgk kes camni walaupun aku ada ramai anak buah yang boleh tahan lasaknye.

tapi takpela..manala tau satu hari nnti dia mengeram keluar telur emas ke, (macam citer angsa emas tu) boleh la a.ku lebur buat gelang baru.

wakakakaka

aizul & kereta

tgkla gaya si aizul yg excited giler naik keta yg lagi besar dari dia ni. siap melalak masa nak turun. harga keta ni rm600. mahal giler utk satu benda yg tidak boleh digunakan utk kehidupan seharian. kalau keta ni dia boleh guna utk gi sendiri umah pengasuh dia takpela. jam tu gak aku belikan..

Don’t know how far this is true…..but let’s just be aware.


There is a prediction that there will be another tsunami hitting on July 22nd. It is also when there will be sun eclipse. Predicted that it is going 2 be really bad and countries like Malaysia (Sabah & Sarawak), Singapore, Maldives, Australia, Mauritius, Si Lanka, India, Indonesia, Philippines, Japan and Certain Costal Parts of China are going 2 be badly hit. Please try and stay away from the beaches in July. Better 2 be safe than sorry. Please pass the word around. Please also pray for all beings.”

citer lawak lagi..

Masalah JAM!

Seorang pemuda sedang dalam perjalanannya kembali ke Kuala Lumpur menaiki keretapi Mel-malam. Antara penumpang yang ramai ada seorang tua yang duduk disebelahya. Setelah lama berdiam diri, sambil menguap si pemuda bertanya kepada orang tua tersebut, " Pakcik, pukul berapa sekarang?"
Sebuah pertanyaan yang biasa, yang kadangkala kita tujukan kepada sesiapa pun. Dan selalunya kita akan mendapat jawapan. Namun kali ini sungguh diluar dugaan, orang tua tadi berdiam diri sahaja. Mungkin orang tua ini kurang pendengaran, berkata pemuda tersebut dalam hatinya. Dia mengulangi pertanyaan sampai 3 kali. Namun orang tua itu tetap berdiam diri tanpa sebarang riak dari wajahnya.
Pemuda tersebut mencuit orang tua tersebut dan berkata, "Saya hairan mengapa pakcik tidak menjawap pertanyaan saya? Salahkah saya bertanya?"
Orang tua itu menoleh sambil berkata, "Bukannya saya tidak mahu menjawap, tapi nanti kalau saya jawap, kita pasti akan bersoal jawap mengenai soal ini soal itu, dan akhirnya kita akan bertambah mesra." Si pemuda termangu mendengar ceramah orang tua itu.
Terus dia bertanya lagi, "Lalu apa salahnya kalau kita menjadi lebih mesra?"
Orang tua itu berkata lagi, "Apabila kita bertambah mesra ketika anak gadis dan isteri saya menjemput saya di Kuala Lumpur, nanti kita akan turun bersama-sama. Dan saya pasti mengenalkan mereka kepada kamu."
Si pemuda itu tambah bingung dan tidak tentu arah. "Kemudian?" tanyanya lagi.
"Isteri saya orangnya baik sekali kepada semua orang, takut nanti dia mempelawa anda ke rumah. Nanti kamu akan mandi dan berehat di rumah saya,dan juga akan kami jamu di rumah saya. Setelah itu kamu boleh menjadi rapat dengan anak gadis saya dan kamu akan menjadi teman lelaki anak saya. Lama-lama kamu akan menjadi menantu saya," katanya lagi.
Si pemuda yang tadi sudah bingung sekarang semakin bingung.Terus dia bertanya, "Pakcik, apakah hubungannya semua ini dengan pertanyaan saya yang pertama? Sambil berdiri orang tua tersebut menjawap dengan lantang,
"Masalahnya? , SAYA TIDAK MAHU MEMPUNYAI MENANTU SEPERTI KAMU. JAM TANGAN PUN TAKDERRR!!!!!!



Lawak Gangster

Sebuah kumpulan gangster menghadapi masalah untuk mengutip wang perlindungan
dari peniaga. Ini kerana pihak polis sering membuat intipan dan tangkapan. Ketuanya mengambil seorang bisu untuk mengutip wang tersebut. Pada pendapatnya, tentulah polis sukar untuk menyoal siasat si bisu tersebut.
Maka si bisu pun mula mengutip wang dan berjaya memperolehi RM50,000
Walaubagaimana pun, dia menyembunyikan wang tersebut di suatu tempat rahsia.
Maka pada hari yang telah ditetapkan, ketua gangster mengarahkan orang-orangnya
memanggil si bisu. Apabila dipanggil, si bisu itu berpura-pura tidak dapat berkomunikasi
dengan mereka. Lalu mereka pergi berjumpa dengan seorang pakar bahasa isyarat.
Gangster : Mana wang tu?
Pakar menunjukkan isyarat kepada si bisu... Sibisu menunjukkan isyarat untuk "Aku tak tahu apa yang mereka katakan."
Pakar bahasa isyarat memberitahu gangster tersebut. Dan gangster tersebut menghalakan
pistol ke arah kepala si bisu.
Gangster : Aku akan tembak kepala kau, bisu...
Sibisu menunjukkan isyarat "Duit RM50,000 tu aku telah sembunyikan di taman permainan di bawah kerusi yang ketiga dari pintu masuk."
Pakar bahasa pun berkata kepada ketua gangster, "Dia tidak tahu dimana wang itu dan kalau kau nak tembak-tembaklah. .."

Doktor

Suatu hari seorang wanita mengunjungi seorang doktor.
Doktor : ¡§Emm..anda sebelum ini dirawat doctor lain,kan?¡¨
Pesakit : ¡§Iya Doktor.¡¨
Doktor : ¡§Sungguh doktor yang bodoh,dia tak mampu menyembuhkan penyakitmu, keputusan bodoh apa yang ia katakan kepadamu?¡¨
Pesakit : ¡§Menemui Anda.¡¨


Musik

Pesakit: "Doktor, berapa lama tulang saya yang retak ini akan sembuh ?"
Doktor: "Paling cepat enam minggu lagi "
Pesakit: "Bila saya telah sembuh, adakah saya akan mampu bermain muzik ? "
Doktor: "Oh .... tentu saja ! "
Pesakit: "Hebat! Padahal sebelum ini saya belum pernah bermain muzik. "

Tahukah Anda??

Tahukah anda.......

1. Tahukah Anda dalam bahasa Inggeris dan Italy, jurugambar dikenali sebagai paparazi. Perkataan itu dipercayai diambil dari watak paparazzo dalam filem La Dolce Vita yang diterbitkan oleh Federico Fellini pada tahun 1960. Dalam bahasa melayu pula, ayah kepada seorang budak yang bernama Razzi juga boleh dikenali dengan nama papa Razzi.

2. Tahukah Anda bendera negara Denmark telah dicipta 700 tahun lampau, menjadikan bendera paling lama digunakan di dunia lebihlama daripada penggunaan susu cap bendera.

3. Tahukah Anda magnet ialah sejenis logam yang juga digelar besi berani. Sebagaimana namanya magnet ialah besi yang berani menarik butir-butir besi lain kearahnya. Bagaimanapun orang yang diupah untuk menarik kereta bukanlah magnet.

4. Tahukah Anda cicak memutuskan ekornya apabila diganggu. Apabila cicak menyedari yang dia diekori oleh sesuatu, ia akan memutuskan ekornya supaya benda itu tidak mengekorinya lagi atas alasan tanpa ekor sudah tentu ia tidak akan diekori lagi.

5. Tahukan anda bahawa seorang manusia normal tidak boleh menyentuh telinganya sendiri menggunakan siku.

6. Tahukah Anda burung dapat pulang ke sarangnya walaupun telah keluar kadangkala hingga beribu kilometer daripada sarangnya tanpa sesat atau silap walaupun tanpa bantuan kompas. Ini kerana setiap sarang burung mempunyai alamatnya yang tersendiri sebenarnya.

7. Tahukah Anda bunyi perkataan lempeng dan tempeleng adalah hampir sama walaupun ia berbeza dari segi rupa bentuknya. Tapi, walaubagaimanapun orang yang kena tempeleng masih boleh memakan lempeng apabila dia berasa lapar.

8. Tahukah Anda gunung berapi yang berusia tiga ratus tahun disahkan masih aktif untuk meletup. Tapi mengikut kajian ahli gunung, api elektrik di rumah kita tidak akan aktif jika tidak membayar bilnya selama tiga bulan.

9. Tahukah Anda orang yang tidak pernah kisah langsung tentang wang ringgit, pangkat, kedudukan dan harta dunia ialah Orang Utan.

10. Tahukah Anda ahli sains seluruh dunia bersepakat jika nasi ayam dimakan sewaktu lapar, perut kita akan mengalami satu tindakbalas yang berupa kekenyangan. Nasi ayam juga boleh digunakan sebagai ubat untuk menggembirakan hati kita bila nasi ayam yang dimakan itu dibelanja oleh kawan kita.

11. Dantahukah anda bahawa hampir kesemua pembaca ini telah mencuba untuk menyentuh telinga menggunakan siku.............CAYALAH!!!!!!!

Idioms by Karam Singh Walia

1. Kemana tumpahnya kuah kalau tidak ke bawah
2. Tak lapuk dek hujan, tak lekang macam rambutan
3. Tiada rotan, pelempang berguna juga
4. Biar lambat asalkan tak cepat
5. Biar putih tulang, jangan kuning gigi
6. Di mana ada gula di situ adalah gula-gula
7. Kalah jadi abu, menang jadi arang, seri jadi abu bakar
8. Carik-carik bulu ayam, lama-lama jadi shuttlecock
9. Secupak takkan jadi 18 cupak
10. Gajah mati meninggalkan gading, udang harimau mati meninggalkankulit, manusia mati meninggal dunia
11. Sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pula makanan di dalam mulut.
12. Harapkan pagar, pagar tidak boleh diharap
13. Alang-alang mandi biar guna sabun
14. Berapa berat mata memandang, berat lagi seguni beras
15. Cubit paha kanan, paha kiri tak rasa apa-apa pun
16. Diam-diam ubi berisi, diam-diam orang... . bisu
17. Hidup segan mati di tanam
18. Ikut hati mati, ikut rasa merasa
19. Lembu punya susu cap teko dapat nama
20. Sehari selambar benang lama-lama benang habis
21. Jika kail panjang sejengkal, beli le yang panjang sikit kalau nak ngail di laut. (beli la pukat tunda lagi baik)
22. Hendak seribu daya, tak hendak tak apa
23. Membujur lalu melintang pukang
24. Hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri, lebih baik hari tak hujan
25. Sebab pulut santan binasa, sebab mulut habis pulut
26. Kecil-kecil cili padi, kecil lagi biji cili
27. Kalau sudi katakan sudi, kalau tak sudi boleh blah!!

Friday, April 17, 2009

pulau redang 2008








ni semua gambar tahun lepas.
masa ni gi lawatan warden asrama.
tempatnye best dan cantik. lagi2 pergi free...hehehe.

aizul gembira betul. asyik nak main air je.

sampai tertelan air byk kali. tapi still nak buat kota pasir..

tahun ni nak gi pulau kapas lak.. tak sabarnye nak tggu bln 6.

Thursday, April 16, 2009

kursus di eagle ranch resort


14-16hb yg lepas, aku telah dihantar berkursus di tempat cowboy+red indian ni yang bernama eagle ranch resort. tempat ni unik la sbb konsep yang ditonjolkan mmg berbeza dari hotel lain yang aku gi.
yg ni adalah gambar yg ada dlm handphone aku. gmbr lain ada dlm digicam aku. tak bwk ari ni. so, takleh nak upload kat sini. nanti aku masukkan.
masa mula2 tau dapat kursus kat port dickson, aku expect tempat yg tepi pantai mcm aku gi aritu. bila sampai sana, mmg tak sangka. tempat ni agak tinggi. mcm berbukit. dari luar macam kecik tapi tempatnye sangat luas dan ada macam2 aktiviti. nak berkuda, berkayak, absailing, arching, paintball, telematch...kira ada la semua.
pastu yg aku minat adalah bentuk2 bangunannye. unik. tempat aku tido dipanggil Band Wagon. macam kereta kuda. tu ada gambar aku kat sebelah tayar kereta kuda tu. besar kan. nasib baik masa tido tak bergerak. hehehe...
satu hari nanti, nak bawak anak aku gi sini la. best..








Sunday, April 12, 2009

Arwah bapakku


Ini antara kenangan terakhir anak aku dgn arwah datuknye. tak sangka itu tahun terakhir raya dgn bapak aku ni. bapak aku meninggal 28/02/2008. bila fikir2 balik, byk benda yg tarikh macam sama. masa aku preggy dulu, my expectation due date ialah 28/02 gak. tak sangka tahun depannye bapak aku meninggal pada tarikh tu. aku sayang betul gambar ni. aku akan simpan, supaya anak aku dapat tgk..inilah gambar atuk dia.

Tuesday, April 7, 2009

Dorani Bayu Resort..







seperti yang dijanjikan, aku publish kat sini antara gambar2 yg aku snap semasa bengkel pemurnian buku disiplin sekolah.






tempatnye memang best la sbb terapung atas air.

bila malam, air pasang. so, aku pun tido dgn alunan bunyi ombak. heheh.

sape2 yg nak honeymoon kat sini mmg digalakkan sebab you all boleh buat aksi titanic kat berandanye. asalkan jangan buat aksi yuo jump i jump dah la..

kang berhantu lak resort ni. tak dapat aku datang sini lagi.

Monday, April 6, 2009

Sebab wanita lebih cepat nampak tua

Ada segelintir kaum suami mudah mencari perempuan lain kerana menganggap isteri mereka sudah tidak cantik, nampak tua, gemuk..
Tapi tahukan andasemua wahai kaum suami sebab-sebab yang menjadikan para wanita khususnyaisteri & ibu cepat nampak tidak menarik di mata anda?

1. Tahukah anda, jika kita makan dengan perlahan dan mengunyah makanan sehingga benar2 hancur, itu akan membantu proses penghadaman kita, sekaligusmengelakkan kita gemuk.. tetapi kasihan kaum ibu ni, terpaksa makan laju2,telan terus tanpa sempat dikunyah kerana nak memujuk anaknya yang menangis.Tapi si suami.. layan jer sambung makan, buat2 xdengar anaknya menangis. So,wanita pun mudah jadi gemuk sebab makanan x sempat nak hadam betul2.

2. Wanita juga mudah gemuk kerana sifat mereka yang tidak suka membazir.Makanan yang tidak habis dimakan oleh anaknya, maka dialah yg akan menghabiskannya pulak. Sayang katanya... takut membazir. Membazir tukanamalan syaitan. Si suami pulak dengan riaknya mengatakan "kau ni kuat betulmakan!"

3. Bila anak menangis tengah malam nak minum susu, bapaknya akan tido mati terus.kalau yang dengar pun buat2 tido lena sbb malas nak bangun, malas nak ganggu tido nya.wanita lah yang dalam semalam, berapa puluh kali terpaksabangun membuat susu utk anak. Bila x cukup tido, mulalah muka nampak letihdan cepat nampak tua. Kedut2 pun mula wujud. Masa tu guna Total Effect ker,aper ker... xkan nak hilangnya. Petua utk cantik kan ada dua yang penting,minum air banyak & TIDUR SECUKUPNYA.

4. Dan bagi wanita yang berkerjaya, sudahlah penat bekerja utk membantu menambah pendapatan keluarga, bila balik rumah, semuanya dialah yang kena uruskan. Dengan perangai anak2, perangai bapaknya... nak itu, nak ini.. So,wanita pun membebel, marah2... dan bila marah2, banyak leter, so cepatlahjadi tua..

Kesimpulannya...wanita cepat tua & cepat gemuk adalah disebabkan LELAKI atau lebih tepat lagi SUAMI.. Oleh itu, hargailah segala pengorbanan isteri anda.Mungkin sekiranya sehari sahaja isteri anda tiada, dan anda perlu memikultanggungjawab dia sementara, anda mungkin tidak mampu melakukan seperti dia..

TAPI AKU NAK TEKANKAN KAT SINI, HUSBAND AKU TAK MACAM NI. HEHEHE.
SUAMI AKU BAIK WALAUPUN KADANG2 MALAS SKET.

suka & tak suka

Sesungguhnya kita patut BERSYUKUR...

1. utk suami/isteri yg tidur berdengkur di waktu malam, krn beliau tidur disisi kita bukan dengan orang lain.

2. utk anak/adik perempuan kita yg mengomel apabila mencuci pinggan, krn itu bermakna dia berada di rumah, bukan di jalanan berpeleseran.

3. utk cukai pendapatan yg kita kena bayar, krn itu bermakna kita masih mempunyai pekerjaan.

4. utk pakaian kita yang dah tak muat, krn itu bermakna kita cukup makan.

5. utk lantai yg perlu dimop, tingkap yg perlu dilap dan rumah yg perlu dikemas , krn itu bermakna kita mempunyai tempat tinggal...

6.. utk bunyi bising jiran², krn itu bermakna kita masih lagi boleh mendengar.

7. utk timbunan pakaian yg perlu dicuci/digosok krn itu bermakna kita ada pakaian untuk dipakai.

8. utk keletihan/kesakitan otot selepas seharian bekerja, krn itu bermakna kita masih berupaya utk kerja kuat.

9. utk tempat letak kereta yg jauh drpd lif, krn itu bermakna kita masih berupaya utk berjalan.

10.utk jam loceng yg berdering pd waktu pagi, krn itu bermakna kita masih hidup untuk meneruskan hari tersebut...

"Jika tak dapat apa yang kita suka, belajarlah menyukai apa yang kita dapat...dan bersyukurlah dengan apa yang kita ada"

polis wat speed trap

ini pun one of the picture that i got from those forwarded emails. tak silap aku, yg bg ni kwn kat gombak. dia kata ini gambar polis tgh wat speed trap kat salah sebuah gerai jual buah2an kat area sungai besar dan sekinchan. bahaya betul la... sbb jalan2 kat sana elok. so, potensi org speed adalah tinggi. pastu, jalan lurus lak tu. lagi la best speed kan?

hati-hati cas hanset

gambar2 ni mgkn kita dah banyak jumpa through forwarded emails. cuma nak share and remind diri kita semua bahaya charge hanset berdekatan tempat tido. kat gambar ni, aku pun tak tau berlaku kat mana, kelihatan katil org ni terbakar dan tgn dia mcm cedera la.
so, moral of the story, hati2 ketika cas hanset. cas jauh2 and pastikan kawasan sekeliling takde barang yang mudah terbakar.



Thursday, April 2, 2009

bengkel pemurnian buku disiplin

petang ni sampai esok aku kene gi bengkel ni tapi tak jauh. just kat dorani bayu resort je. tak best sebb tak dapat bwk anak. tapi ada gak rasa sket best sbb tak sbr nak dok kat chalet terapung tu. kalau aku dah berjaya amik gmbr nnti, aku publish kat sini.

rasanya bulan 4 ni bulan yang ditakdirkan utk aku melawat laut2 ciptaan Allah lak sbb pertengahan ni kalau takde aral melintang, aku kena gi port dickson lak. ada kursus lencana anti dadah.

laut..laut..laut..

tiba2 teringat lak kes org nmpk buaya masa tgk raptor kat tanjung tuan. kat PD gak tu.

huwaa...kena makan buaya lak kang..

dateline, kerja dan mesyuarat

aku sbnrnye tgh pening ni..byk giler kerja. tapi hari ni and setakat ni aku dah berjaya siapkan 2 keje yg penting.

pertama, jadual kelas malam. jadual ni mmg tak leh lewat. kene siap sblm kelas ari jumaat abis sbb cikgu2 kena tau jadual diorg utk kelas ahad mlm isnin punye. budak2 lak kalau lambat dpt jadual, diorg tak dapat wat preparation.

kedua lak, borang permohonan sijil LCCI utk calon SPM last year. kelam kabut aku siapkan. ingatkan nak hantar PPD ari ni. last2, bila dah siap, pengetua lak takde. so, takleh sign surat. bila belek2 tarikh due, rupanya 9 april. ceh..lambat lagi rupanya.

hari ni lak ada 2 mesyuarat. 1 mesyuarat panel kecemerlangan. 1 mesyuarat bidang sains n math. sampai aku boleh tak ingat sape dok sblh aku masa meeting td.

lps ni byk lg kerja menunggu. isnin dpn aku kena siapkan dokumen pendaftaran SPM lak. isnin mesti siapkan. mesti!!

huwaa...selagi hidup, selagi tu kene kerja.

agak2nye, bila la aku dapat rasa balik pukul 3 ye??

WELCOME TO MY BLOG!

Enjoy surfing my blog

please leave your comment after reading the post. tq.