Thursday, October 29, 2009

besday itu kesyukuran? kesyukuran itu besday?


sempena besday aku yang ke 28 yang berlaku dalam minggu ni, aku mengadakan sikit jamuan untuk kawan2. bukan aku yang masak, tempah je. kalau aku yang masak, aku kena cuti 5 hari lebih awal. hehehe. teruk betul..

ada cikgu baru yang tanya aku,"akak memang tiap2 tahun besday buat jamuan nasi beriyani ke?"

tergelak aku dibuatnya. nasib baik dia cikgu baru. maka, aku takdela gelak sangat2. nanti sedih lak dia. maka aku pun jawab yang aku buat jamuan besday plus kesyukuran sebab aku lulus PTK. (PTK= penilaian tahap kecekapan)

PTK ni soalan dia jawapannya ABC je. senang kan? tapi nak lulus punya la susah (kata kawan2 dan senior2). ada yang dah berkali2 amik tapi tak lulus2 lagi. jadi, kakak aku kata, wajarla aku bersyukur sebab dah lulus dengan sekali amik je. lepas ni boleh naik gaji. so, kena kerja dengan lebih cemerlang lagi.

bukan sebab tu je, jamuan ni juga diadakan sebab aku ada cakap dengan kak wani yang aku akan wat jamuan nasi beriyani kalau aku lulus. kak wani lak nak wat nasi hujan gerimis. tapi nampaknya belum ada rezeki kitorang nak makan nasi hujan gerimis. mungkin tahun depan.

aku anggap lulus PTK ni sebagai hadiah paling best aku dapat tahun ni. hadiah yang tak boleh beli di mana-mana. azam aku, tahun depan nak amik TK2 lak. moga2 boleh naik gaji lagi. amin..doakan aku.

Sunday, October 25, 2009

warna-warni & bowling


kepada sesiapa yang menggosok-gosok mata untuk memahami gambar di atas, gambar sebelah kiri adalah gambar bola boling. sebelah kanan adalah kasut untuk main boling.
persamaan pada kedua-dua gambar adalah kedua-duanya berwarna-warni. tiba-tiba aku teringat lak open day pejabat pelajaran daerah yang aku gi rabu lepas. booth utk unit prasekolah tu sangat ceria dan berwarna-warni. sama seperti apa yang ada dalam gambar di atas.
aku tak dapat nak tepek gambar aku disini. bukan sebab aku pemalu tapi takde sape nak amik gambar aku. buat pengetahuan sesiapa yang tak tahu, sabtu lepas aku menghantar AJK redaksi sekolah bermain boling kat Klang Parade. gembira sungguh budak2 tu main boling. untuk fiza dan cik qil, korang ni sibuk amik gambar je. tapi bila baling, asyik "bersihkan longkang". hahaha. jangan marah.
alang-alang hantar bebudak ni bergembira, aku pun amik peluang untuk berlatih utk pertandingan esok. Esok?? alahai...malas sungguh nak pegi.
kerana nak pertandingan esok la, malam2 buta camni ni aku terpaksa tercongok kat sekolah sebab nak siapkan bahan2 untuk mesyuarat esok. so, kalau tak sempat balik untuk mesyuarat, bahan2 tu akan bermesyuarat tanpa aku. hehehe.
tapi sekolah aku ni memang hebat la. aku ingatkan aku sorang je datang sekolah malam2 camni. rupa-rupanya ada ramai lagi datang malam ni. bagus..bagus..tahun depan boleh dapat APC. amin..
APC = Anugerah Perkhidmatan Cemerlang

Thursday, October 22, 2009

Ragam budak sekolah a.k.a anak murid aku

hari ni tiba-tiba aku terfikir beberapa ragam student form 5 kat sekolah aku ni. tahun ni tahun pertama aku jadi SU SPM. jadi, bila nak dekat SPM ni, aku mula la memikirkan risiko2 dan masalah2 yang mungkin timbul masa exam sebenar nanti.

sebelum terlupa..ini gambar aku dengan asyraf dan rafie. batch 2006. tiada kena mengena dengan kisah ini.

tahun ni aku ada 4 orang student yang aku target dan berjaga-jaga. semuanya lelaki.

berdasarkan trial exam yang lepas, 3/4 orang pelajar ni dah jadi macam biskut chocfudge. kejap ada, kejap takde. yang sorang plak, org periksa pukul 8, dia datang pukul 9. dia mungkin lupa yang bapak dia belum buat sekolah sendiri lagi. hehehe.

kes pelajar 1: beliau sangat bercita-cita tinggi. kalau boleh nak amik 20 subjek. berminat menjadi angkasawan (dia cakap dengan aku aritu). pernah pindah sekolah lain sebab nak amik science stream. tapi akhirnya sekolah lain tu pulangkan balik kat sekolah aku sebab dia ni berpindah tidak mengikut prosedur dan ada masalah2 lain.

di sekolah aku sekarang ni, dialah calon spm yang amik paling banyak subjek. itu tak menjadi masalah. sijil kan sijil terbuka. masalahnya, dia selalu ponteng sekolah. kerja kursus pun cikgu terpaksa kejar suruh buat. kalau pening kepala sket, tak nak datang sekolah. adoi..kaunseling pun tak jalan dengan dia ni. penat aku refer kat kaunselor.

kes 2: beliau ni pun pelajar yang selalu ponteng. masalah keluarga. pernah kena tangkap dengan dato noh kat cc pakai baju sekolah. huhuhu. sayang, kelas pandai tapi ...susah nak cakap. tak nakal tapi unpredictable.

kes 3: budak yang ok kot sebenarnya. tapi lepas kena tangkap sebab berdua-duaan dengan makwe kat belakang dewan, terus jadi macam2 masalah. yang awek dia lagi teruk. PMR pun tak datang. budak lelaki ni kena buang asrama lepas kes tu. tumpang umah tukang kebun. kat situ lak buat hal gak, tak sedar diri tumpang umah orang. trial pun tak datang. dengar berita, katanya eksiden. hospital bagi cuti 4 hari je. tapi sampai sekarang tak datang2.

hmmm...aku pun dah tak tau la camne nak wat dengan budak 4 orang ni. diorang yang nak periksa, aku yang seram sejuk. leceh la nak jawab dengan pengetua pasal budak2 ni...

Monday, October 19, 2009

Berjayakah aku strike byk kali?

tengah aku sibuk2 dengan keje aku pagi tadi, sorang member dari sekolah cina bgtau pasal tournament bowling antara daerah hari isnin ni.

alamak..tak sempat la nak berlatih ni. jangan masuk longkang udah.

moga2 aku berjaya la mencipta rekod baru untuk diri aku sendiri.

Sunday, October 18, 2009

kreativiti @ vandalisme????

sori kalau gambar kali ini kurang terang. adjust2 la monitor sampai nampak ye?

ini gambar yang aku dapat dari atas meja seorang pelajar di sekolah yang aku outstation last week.

gambar spiderman.

nak tau cara penghasilannya?? bukan menggunakan pensel tau. tapi menggunakan pisau lipat @ blade.

kreatif ke vandalisme ek??



Thursday, October 8, 2009

boringnye out-station!!




mulai rabu lepas sampaila selasa depan, aku kena bertugas kat tempat lain. tapi masih kat area tanjong karang gak.
boring giler aku dengan tugas ni sebab ianya akan membuatkan aku sakit kaki! dan kadang2 boleh sakit otak juga. huhuhu. tapi takleh cakap keje apa. sebab dah sign borang pink akta rahsia rasmi. konon je rahsia, tapi satu malaysia tau apa yang berlaku dari 7 hb sampai 13 hb ni.hahaha.
tapi nasib baik la tempatnya cantik. dahla tempat makan macam kat hotel, dari tempat aku bertugas tu boleh nampak jelapang padi. kalau tengok bawah boleh nampak ikan2 berenang kegembiraan. mana aku tau ikan tu gembira? ntahla..aku bantai je.
nasib baikla dapat team yang boleh dikatakan satu kepala. maka aku pun boleh la wat lawak dengan diorang. aku ni cepat pening kepala kalau tak wat lawak. hahaha.

ok la untuk kali ni. cepat la abis keje ni! aku nak gi sekolah macam biasa. huwaaaa!!

Sunday, October 4, 2009

Duit Raya Keluaran 2009


aku dapat gambar duit ni dari satu email.
rajin betul orang yang wat ni.
mungkin dia tengah bosan sebab takde keje kot.


Thursday, October 1, 2009

Susun-menyusun



orang kata aku akan cepat kaya bila tengok anak aku suka main susun-susun ni.
mana tak cepat kaya, dia tak nak main permainan kanak-kanak. suka main dengan benda2 biasa yang ada kat sekeliling dia.

setakat ni, rekod dia boleh susun 4 botol. itupun sebab dia dah tak sampai. kalau dia tinggi lagi, mungkin dia boleh susun lebih banyak botol.

kalau gi beraya rumah orang, dia tak makan biskut raya. tapi dia gi susun bekas kuih kat rumah orang. adoi..

biskut raya aku tahun ni cepat habis bukan sebab di makan tapi sebab dah jadi serbuk. kenapa? bila bekas yang disusun tu jatuh, hancur la biskut di dalamnya.

suami aku kata, ada orang tua yang boleh baca tabiat kanak2 camni. agaknya apa ek?

WELCOME TO MY BLOG!

Enjoy surfing my blog

please leave your comment after reading the post. tq.