Wednesday, March 31, 2010

WANG POS

dah lama sungguh aku tak update blog aku ni. sori la kepada

sesiapa yang singgah ke blog ni tapi asyik mengadap story2 yang lama. sesungguhnya aku takde masa nak mengadap blog ni walau aku hari2 online.

bulan mac ni memang banyak keje. pendaftaran SPM bermula 1 Mac hingga 31 Mac. so, hari2 online untuk masukkan data pelajar, membuat pembetulan maklumat dan sebagainya.

12 Mac plak, result SPM keluar. so, kerja2 pendaftaran stop kejap. layan result, buat analisis SPM dan keje2 post-SPM.

keje2 post-SPM ialah keje2 yang aku kena urus selepas result SPM keluar. antaranya menguruskan borang permohonan sijil LCCI pelajar. sijil LCCI ni diberi pada pelajar yang mengambil prinsip perakaunan. tapi terhad pada yang layak sahaja.

borang permohonan LCCI ni diberi berserta panduan mengisinya sekali. tapi banyak betul masalah yang aku hadapi sampai aku kena return balik pada empunya borang tu. so, kepada calon2 SPM 2010, kalau korang layak untuk LCCI tu nanti, masa isi borang tolong baca panduan betul2. jangan suka amik mudah ok?

satu perkara yang aku perasan ialah pasal penggunaan wang pos. ramai yang tak urus dengan betul. bila aku jumpa cik qil semalam, dia kata dia tak tau camne nak isi wang pos sebab tak pernah guna. baru aku sedar yang mungkin budak2 sekarang ni tak pernah jumpa wang pos kot.

so, kat sini aku nak citer sikit la pasal wang pos ni..

kat atas ni adalah contoh wang pos yang aku pinjam dari budak yang hantar borang LCCI. dekat ruangan "bayar kepada" tu, tulis la nama orang atau syarikat yang korang nak bagi duit tu. macam pelajar yang bagi kat aku ni, ada ke dia bagi aku wang pos kosong. takde nama. kalau aku jahat, boleh je aku tulis nama aku dan cash kan duit tu. nasib baik aku baik. moral of the story, jangan bagi wang pos kosong.

sebelah kiri tu ada keratan yang boleh diceraikan. contohnya seperti di bawah ini.

keratan ni pengirim kena ceraikan. ini bukti korang dah kirim wang pos ni dan bukti korang adalah pengirim wang ni. pelajar ni memang careless. dia bagi aku siap keratan ni sekali. adoi...

last sekali, kat bahagian belakang wang pos ni, isi la butiran mengenai pengirim wang pos tu. tengok..yang ni pun dia biar kosong. sape yang nak isi semua ni?? aku la...adoi. tu la aku cakap, kalau aku ni jahat, maunya aku isi pastu cashkan, masuk poket aku. hahaha.

bayangkan sorang bagi RM25. kalau 33 orang buat camni, bagi wang pos kosong? RM25x33 orang=RM825. huhuhu. makcik kayo!!

so, kepada calon SPM 2010, kalau korang teringin nak bagi cikgu korang ni kaya cepat, boleh la antar wang pos kosong camni. I like!!

Wednesday, March 3, 2010

busy, boring atau apa?

minggu ni agak busy bagi aku.

walau busy, aku sempat lagi bukak blog sendiri dan tengok blog2 yang aku follow.

tapi ntah kenapa rasa bosan yang amat sangat (bukan aku kata blog orang lain membosankan tau!).

aku gi blog orang, baca dan keluar tanpa meninggalkan komen.

aku sendiri ada banyak citer yang nak dikongsi tapi tak tau kenapa, malas betul nak buat post baru walau dalam hati ada keinginan nak update.

maka ini je la yang aku boleh buat.

adakah ke"busy"an aku menyebabkan aku jadi bosan dengan semua perkara??

WELCOME TO MY BLOG!

Enjoy surfing my blog

please leave your comment after reading the post. tq.