Sunday, February 27, 2011

Biasiswa Kena Tarik??

ini bukan tajuk berita tapi kes yang menarik gak la pada pandangan mata aku.

pada suatu hari dalam minggu lepas, pentadbir sekolah aku bising2. katanya ada penjaga yang mengadu kepada pegawai khas bagi ADUN kawasan aku ni tentang biasiswa anaknya kena tarik. untuk pengetahuan, pelajar itu sekarang berada dalam tingkatan 5. "Z" namanya.

bila bercakap pasal biasiswa kena tarik, itu satu kes yang hangat. untuk pengetahuan, bukan senang proses untuk menarik balik biasiswa yang dikenakan. kalau pihak sekolah nak tarik biasiswa pelajar atas kes disiplin, paling2 kena ada 3 laporan disiplin dgn rekod kaunseling baru boleh tarik. tapi selalunya jarang berlaku.

oleh kerana bos dah kecoh2 mana datangnya citer ni, maka "Z" pun dipanggil.. apakah jawapan "Z"???

cikgu: pengetua kata ayah awak mengadu biasiswa awak kena tarik?? tapi dalam rekod, sejak form 1 sampai sekarang biasiswa awak tak pernah kena tarik?? camne boleh timbul citer ni??

Z: cikgu, saya dgn kakak saya buat rancangan nak buat surprise kat mak sempena birthday dia. kakak suruh cakap yang biasiswa saya kena tarik.

cikgu: surprise?? awak tau tak yang sebab kejutan yang awak nak buat ni, ayah awak dah report kat Dato "N". tak pasal2 sekolah dapat malu.

Z: sob..sob...sob..

tak sangka lak aku, camni rupanya bentuk birthday surprise masa kini. takde ke idea lain yang tak menyusahkan orang lain.

penjaga dia pun satu hal. kalau ye pun tak puashati, cuba datang sekolah dulu tanya keadaan sebenar. ni tak, main report je kat orang atas. kadang2 hal camni la yang merosakkan hubungan pihak sekolah dengan ibu bapa.

sehingga hari ini, aku belum dengar lagi penjaga itu memohon maaf kepada pihak sekolah. rasanya, pegawai khas ADUN tu pun tak dimaklumkan hal sebenar. maka, pihak sekolah la yang terus nampak bersalah.

"Z" pun akan berkata dalam hati .... ala cikgu ni, kan dah mintak maaf?? itu pun kecoh.

Thursday, February 24, 2011

kreatif sungguh cikgu ini...

sebenarnya gambar ni aku ambil semasa mesyuarat di satu sekolah di Kuala Kubu Bharu. memandangkan aku tersampai awal untuk mesyuarat, aku pun round2 di sekitar sekolah tu sementara menunggu mesyuarat bermula.

aku lalu di depan satu bilik yang dinamakan bilik pendidikan seni. di sekolah aku, takde bilik camni. so, aku macam batak la sikit nak tgk dalamnya. tapi bilik tu berkunci, tak dapat masuk melawat.

tapi kat luar bilik ni ada hasil kreativiti warga sekolah tu dalam memanfaatkan barang2 terbuang. sila lihat gambar yang sempat aku snap.

kayu2 yang digantung ni adalah penyandar kerusi pelajar yang dah patah. penyandar ni dicantum2 untuk menghasilkan tempat menggantung hasil2 seni diorang. kat gambar ni mungkin tak jelas sangat apa yang digantung sbb aku ambik gambar ni sebab nak tiru. hehehe.

ni yang paling aku suka. tadi dia guna penyandar kerusi. sekarang ni dia guna plak kaki kerusi untuk buat hiasan pasu. pada mata aku, memang cantik la benda ni.

tahniah la kepada cikgu yang buat projek ni. korang memang superb la! tapi, kepada murid2 sekolah, korang jangan nak ngada2 lak rosakkan kerusi sekolah untuk buat benda2 ni. be creative in your own ways. gud luck!

Tuesday, February 22, 2011

100 kisah kehidupan

minggu ni adalah minggu ujian untuk pelajar2 sekolah aku. cikgu tak mengajar minggu ni tapi kena jaga exam. bagi aku, mengajar lebih best dari menjaga exam sebab menjaga exam ni akan menyebabkan mata aku macam digam-gam dengan gam gajah!

salah satu cara untuk mengelakkan "gam" tu menutup mata aku, aku akan membaca buku. buku yang aku pilih kali ni bertajuk 100 kisah kehidupan. karya Zakaria Sungib. meminjam ayat dari kulit buku ni, ianya mengandungi 100 kisah benar yang menyentuh, membelai dan menjernihkan jiwa.

mengikut kata penulis buku ni, dia dapat inspirasi menghasilkan buku ni dari buku Chicken Soup For The Soul. setakat yang aku baca, memang banyak kisah yang menginsafkan. Kisah benar tau.

bila membaca, aku suka highlight ayat2 yang best. antara yang menyentuh hati aku:

" percaya dan yakin kepada hukum Qadak dan Qadar Allah mesti jadi pegangan. supaya dgn itu, kita tidak berasa kecewa, marah, benci atau putus asa. supaya dengan itu, kita mengetahui alangkah mahalnya harga sebuah sabar dan redha kerana di dalamya ada pahala dan ganjaran mahal dari Allah SWT"

best kan maksud kata2 ni. renung2kan dan selamat beramal!! hihihi..

Monday, February 21, 2011

adakah aku telah melahirkan seorang spiderman??

(gembira betul dgn blogger hari ni. cepat je upload gambar.)

gambar2 ni adalah koleksi gambar dalam phone aku. aku memang suka snap gambar bila anak aku ni buat aksi2 yang bukan2. pastu aku akan send ke nombor telefon suami aku. biar dia tengok apa anak dia buat.

bila aku amati gambar2 yang ada ni??? aku terfikir tajuk di atas. apa pendapat anda??

memanjat tingkap tapi gagal keluar..hehehe..

saya boleh melekap di dinding!! best kan??

Thursday, February 17, 2011

preparation sempena mesyuarat agung PIBG 2011

setelah nak dekat sejam aku upload gambar, akhirnya berjaya gak. ni pun kuatkan hati je menunggu. kalau kesabaran sudah ilang, post ini akan publish tanpa gambar. hehehe.

mesyuarat agung PIBG tahun ni dah selamat diadakan pada 12 Febuari yang lepas. tahun ni aku dapat portfolio dewan. senang citer, kejenya menyiapkan susunan dan hiasan untuk dewan.

ketua unit ini, ustaz Idris Bohari. dia ni jenis simple orangnye. dia kata, kita bahagi kerja. lelaki buat keje berat. angkat kerusi, susun kerusi. yang perempuan, settlekan hiasan dewan. so, aku and the gang terpaksa la memandaikan diri kitorang dalam bab-bab menghias ni.



di atas ini adalalah gambar aku tgh menghiassalah satu jambangan bunga untuk depan pentas. muka berkilat giler sebab baru balik dari ladang sawit, cari daun paku pakis yang ada atas lantai tu. maklumla, budget sikit, kenala kreatif.

kwn aku kata, snap sekali lagi. maka aku pun posing la lagi...macam minah bunga lak..


yang ni plak team menghias dewan. diorang ni penat giler sbb terpaksa angkat dua set sofa. mula2 pakai set yang jati. pastu bos suruh tukar lak. dia nak yang sofa kat atas tu. nasib baik ada student tolong.. pastu kena lak letak napkin kat air mineral utk vip . hmm..layan je la..
apa2 pun, team kerja dewan ni memang best. bos, boleh tak kekalkan kami utk tahun depan?? hahaha.

my facebook account.

tersangatlah lamanya blog ini tidak di update. selain kesibukan dan masalah teknikal (slow giler nak bukak), aku juga sibuk dgn fb. please feel free to add me. id aku Asilah Muhajer.

tapi aku rasa FB pun kurang bagi kepuasan kat aku sebab aku tak boleh nak membebel banyak kat situ. sedangkan banyak benda yang aku nak ceritakan.

so, aku rasa blog lebih menarik. lagipun aku rindu dengan suma kawan2 alam maya yang aku kenali di blog ini. aku suka membaca buah fikiran mereka. rasa sangat original idea2 mereka ni.

betul la kata sesetengah orang. setiap benda tu dijadikan untuk fungsi yang berbeza. fb lain. blog lain.

so, selamat berjumpa kembali kawan-kawan :)

WELCOME TO MY BLOG!

Enjoy surfing my blog

please leave your comment after reading the post. tq.