Wednesday, September 30, 2009

Aku dan Asparados..siri jejak kasih


















baru2 ni aku rajin singgah di macam2 blog. tak sangka lak dalam aku singgah-menyinggah tu, aku ditemukan dengan anak sepupu aku si asparados ni. asparados bukan nama sebenar.

aku sendiri dah lama tak jumpa dengan si asparados ni. malam tadi, masa aku belek2 album lama, aku terjumpa gambar ni. yang baju biru tu aku, 8 tahun. tak silap, masa ni gigi aku rongak.

dua orang budak lelaki yang berdiri tu, salah seorangnya adalah si asparados. sorang lagi abangnya.

asparados, ko mesti tak sangka aku ada gambar ni kan?? hehehe.

Tuesday, September 29, 2009

Jamuan Hari Raya dan Majlis Khatam Qur'an



hari ni sekolah aku mengadakan jamuan hari raya dan majlis khatam Qur'an yang tertangguh masa bulan Ramadhan yang lepas.
tahun ni, majlis khatam Qur'an di ubahsuai sket. selalunya murid2 je yang khatam. tahun ni, ada guru dan murid. tapi guru lelaki je.
lepas abis majlis khatam, sesi bermaaf-maafan lak. si Qila dgn fieza sibuk suruh aku masukkan gambar diorang kat blog aku ni. tapi gambar qila je. fieza punya tak clear.
lepas salam2 tu, aku cepat2 basuh tangan. budak2 tanya kenapa basuh tangan? kotor ke cikgu?
hehehe. bukan kotor la..takut H1n1 gelombang kedua.
sekarang ni ramai yang dah tak ingat pasal h1n1 ni. aku pun ingat balik sebab fedtri yahya sebut masa MHI pagi tadi.
sekian entri utk hari ni. nak balik sidai baju ni. dah dua hari hujan. baju kotor dah melambak.
**cikgu sebelah aku yang pakai spec tu ialah cikgu sains aku masa aku form1 dan form 2 dulu.
aku sekarang ngajar di sekolah aku dulu. so, cikgu2 aku suma jadi rakan sekerja aku lak. dan aku sekarang ajar anak2 cikgu aku lak. agak2nya, anak aku nnti diajar oleh anak2 cikgu aku lak.. pusingan yang tiada henti...

Monday, September 28, 2009

Kertas Jawapan Objektif

hari ni, target aku ialah nak siapkan markah trial spm aritu.
paper 2 aku dah tanda. tinggal paper 1 je lagi.

paper 1 ni tak sampai 10 minit oleh siap semua kelas sebab tanda guna mesin. gambar yang aku upload ni adalah sample kertas jawapan objektif yang digunakan oleh calon.

bila aku tengok kertas ni, aku teringat masa aku sekolah2 dulu, aku selalu tolong abang aku tanda objective paper ni. masa tu mana ada mesin?

so, camne dia buat? kertas objektif tu dia lubangkan dengan ubat nyamuk. pastu kertas berlubang tu di padankan dengan kertas jawapan pelajar. pastu kira la satu-satu. berpinar gak mata bila nak kira banyak2.

beruntungnya la aku jadi cikgu zaman sekarang. kalau takde mesin tu, nampaknya kat umah aku sure ada stok ubat nyamuk. bukan untuk ubatkan nyamuk sakit, tapi utk lubangkan kertas objektif.

**hehe..pengetua baru lalu. dia tanya tengah watpe tu? aku senyum comel je la. ni nak kena gi SMK sungai burong ni. Dato' Noh nak bg hadiah kat budak2. cikgu tak dapat hadiah ke??

Sunday, September 27, 2009

sakit tengkok

lepas seminggu berhari raya, hari ni hari pertama bersekolah semula.
dahla raya aku tak berapa berseri walaupun baju raya banyak.
huhuhu.
pagi ni, bila bangun, tengkok aku sakit plak.
orang kata salah bantal.
apsal orang kata salah bantal ek?
sedangkan bantal tu tak wat apa2 pun kat aku.
tapi takkan aku plak yang bersalah kot??
huwaa..sedih ni.
nak reverse kereta pun susah.
huwaaa..huwaaa..huwaaa..

Tuesday, September 15, 2009

Pelajar dan Buku Teks

semalam aku mengajar di satu kelas tingkatan empat. memandangkan masa mangajar cuma satu masa je, aku sediakan worksheet sebagai latihan.

bila aku suruh keluarkan buku teks sebagai panduan, daripada 30 orang students, cuma ada seorang je yang bawak. bila tanya buku rujukan lain, cuma 3 orang yang ada.

aduss! nak marah, aku tengah puasa. maka aku pun berleter.
(kalau berleter, pahala puasa boleh berkurang tak?)

aku kadang2 jadi tak faham dengan sikap pelajar ni. bila tak dapat buku teks masa awal tahun, diorang bising, parents diorang pun bising sekali. macam2 la komen yang diberi kat pentadbir.

dulu, masa buku teks hanya diberi pada golongan yang kurang mampu, parents yang anaknya tak layak dapat buku teks bising. siap ada yang hantar sms kat surat khabar tempatan. sekarang, bila semua pelajar layak dapat buku teks, tak bawak lak gi sekolah.

pelajar yang tinggal di luar, merungut buku teks berat kalau bawak banyak2. sedangkan aku tengok, kebanyakan pelajar pergi sekolah dihantar ibu bapa. paling tak pun, naik motor. bukan kena usung sepanjang jalan?

pelajar yang tinggal asrama pun sama gak. buku teks semua tinggal kat locker asrama. locker dia yang baca kot?

bila tak dapat, merungut. bila dapat, tak guna. buku rujukan pun takde. ntah apa lagi yang diorang ni nak. kalau ye pun buku tu berat, itu kan ilmu. takkan cikgu nak ingatkan hari2 suruh bawak buku teks?

kadang2 rasa sedih tengok anak murid aku yang 100% melayu ni. tak tau nak hargai apa yang dia miliki. semoga satu hari nanti, senario ni akan berubah.

Monday, September 14, 2009

aku dan seorang budak india



semenjak nak dekat2 raya ni, aku agak sibuk la dengan persiapan nak beraya. bukan setakat untuk umah sendiri je, umah mak sekali aku kena fikir. maklumla, dalam ramai2 anak mak, aku la yang paling dekat dengan mak. dahla keje kat sini, kawin pun orang sini. hehehe..
minggu lepas, mak aku suruh aku jahitkan baju kurung dia sebab dia tak sempat tempah kain yang kakak ipar aku bagi. memandangkan benang yang matching dengan kaler baju tu takde, maka aku pun pergi la ke satu kedai untuk membeli benang tu.
bila aku masuk je kedai tu, aku di sapa oleh sorg budak india. aku rasa umur dia dalam 8 @ 9 tahun. "cari apa kak?". aku pun cakap aku cari benang. masa tu aku dukung anak, so, dia la kena carikan benang tu.
masa tu, ada orang lain tgh pilih benang. so, aku pun saje la cari idea borak dengan budak kecik tu. sebagai cikgu, soalan yang biasa aku tanya pada seorang budak kecik ialah, "adik sekolah mana?" dia geleng kepala. aku tanya la dia tak sekolah ke? dia angguk.
aik? tak sekolah? kan darjah satu sampai 6 tu pendidikan wajib? aku tanya lagi, " umur berapa tahun?" masa tu dia tengok bos kedai tu. pastu dia cakap, " dengan india boleh cakap. dengan melayu tak boleh."
aku jadi bertambah pelik. apsal lak camtu ek? pilih2 bangsa lak. lepas pilih2 benang, aku pun chow. kesian aku tgk budak tu. muka dia baik je.
semalam, aku pegi lagi kedai tu. nak beli span bunga. masa tu pukul 7.05 ptg. aku selisih dgn budak tu nak beli roti. dia dah pegang pun roti tu. tapi bila nampak aku masuk kedai dia, terus dia tinggal dan follow aku.
aku cakap kat bos dia tu aku nak span. dia pun suruh budak tu amik. kesian aku tgk budak tu. kepala dia tampal koyok. aku teringat tadi dia nak beli roti. so, lepas aku bayar span tu, masa aku nak keluar, aku bagi dia rm5.
agak2nya dia amik tak duit tu? tak..dia tak amik. dia geleng je. alamak, apa aku nak wat dengan duit ni? terpaksala aku jadi buruk siku. amik balik duit tu.
last2, aku jadi pelik, sayu dan kagum sendiri.
pelik sebab aku tertanya2 siapa budak tu? sayu sebab aku rasa dia macam susah tapi tak dapat tolong. kagum sebab dia tak nak amik duit yang aku bagi. sikit kot.. tapi, kalau nak murid aku kat sekolah ni, aku bagi rm1 pun berebut.
siapa la agaknya budak india tu ek?
* gambar di atas tiada kena-mengena dengan citer ni.

Sunday, September 13, 2009

Apa dah jadi?

kepala otak aku tengah pening2 lalat menanda kertas exam trial spm student2 aku ni.

apa la nak jadi dengan anak2 murid aku ni. nak kata tak belajar, aku dah ajar. nak kata tak tau teknik menjawab, aku dah ajar teknik menjawab. nak kata kurang latihan, aku rasa dah berbakul2 latihan aku dah bagi..

aku rasa tahun ni aku letih sangat dengan kerenah budak2 ni (sepatutnya cikgu takleh rasa letih mendidik anak murid). ada je benda pelik2 yang aku tak ajar tapi dia buat.

pastu, yang aku tak faham sekali, kenapa tak nak jawab soalan?? masa menjawab 2 jam 30 minit. tapi 2 jam tu digunakan untuk tido.

ish3x..apa aku nak buat lagi ni. aku yang salah ke, diorang yang salah?

Tuesday, September 8, 2009

rindunya nak mandi laut


bila tengok gambar ni, rasa rindu lak nak mandi laut.
hmm..bila la nak ada masa gi mandi laut ni.
lepas ni dah busy marking paper trial spm lak.
boleh tak kalau time raya2, gi bercuti kat mana2?
agak2, kat mana lagi yang best ek??
pulau perhentian ok kot...

Thursday, September 3, 2009

Al-Quran Terjemah Per-Kata


hari ni aku nak share tentang tafsir al-Quran baru yang aku beli ni.
walaupun aku dah ada banyak kitab tafsir al-Quran ni, tapi yang baru ni ada tarikan sendiri.
terjemahannya di buat bagi setiap perkataan. so, kita boleh tahu makna bagi setiap perkataan tu. tafsir yang biasa akan bagi terjemahan dalam bentuk ayat.
secara peribadi, aku nak ucap tahniah untuk individu yang beri idea untuk hasilkan tafsir seperti ini. sekurang2nya, aku boleh ingat2 balik bahasa arab yang aku pernah belajar dulu.
harganya tak mahal sangat. rm140 je. hard cover.
semoga kita sama2 amalkan baca al-Quran di bulan Ramadhan dan bulan2 yang seterusnya. selagi kita hidup. amin..


Wednesday, September 2, 2009

TRIAL SPM 2009


Mulai 02.09.09, seramai 148 orang student form 5 sekolah aku menduduki trial exam. tengok ni, masing2 terlentok2 ke sana ke mari menjawab.
masa aku round tadi, macam2 benda kelakar aku jumpa. ada ic yang dah terbelah dua, ada ic yang masuk mesin basuh!
yang paling tak tahan, ada yang guna ic fotostat warna yang di laminate. bila tanya mana ic, jawapannya, kat emak. tak berani pegang sendiri. alahai..dah 17 tahun pun tak berani pegang ic sendiri. camne nak kawin ni?? hehehe. gurau je.
good luck untuk semua calon SPM SAMTK.

Wajah Blogger SAMTK


Aku baru naik ke bilik guru ni. tadi kena jaga SPM trial exam. ngantuk giler rasanya.
round dewan sudah, check ic pun sudah. adoi..boringnye. calon pun takde yang angkat tangan mintak kertas lebih ke..
tiba2 aku terfikir nak amik gambar blogger2 yang aktif kat sekolah aku ni. cik Qil and fieza. hehehe. diorang mesti tak sangka aku snap gambar diorang. alamak, menyalahi etika jaga periksa ke tak ni ek?? tak kot..aku tak kacau diorang. sambil2 round je.
cik qil dan fieza, do the best ok??

Tingkatan 5 Jamaah 2004


Dua tiga menjak ni aku tengok ada beberapa orang student lama aku yang melawat blog ni. thanks ye sebab masih ingat lagi cikgu korang ni. aku amat menghargainya.

untuk azie dan ucu fafa, aku scan gambar kelas kita dulu. actually ada gak gambar masa kita buat jamuan kfc masa akhir tahun tu. tapi tak bawak lak masa ni. upload lain kali ok??

ini la batch sulung yang aku ajar di sekolah ni. ni la first time aku jadi guru kelas. tak tau la camne gaya aku jadi guru kelas time tu. syukurla budak2 ni ok. senang aku menjaganya. hehehe.

ada dua student dalam gambar ni yang dah berkahwin. tak silap dah ada anak pun. hmm..dah jadi "nenek" la aku.

kenapa jadi "nenek"?? ye la...diorang ni "anak" murid aku. so, anak diorang ialah cucu aku.

tiba2 aku terfikir..kenapa panggil anak murid?? bukan adik murid? aku dengan diorang ni beza 6 tahun je?hahaha...sendiri fikir, sendiri jawab.

WELCOME TO MY BLOG!

Enjoy surfing my blog

please leave your comment after reading the post. tq.