Sunday, January 17, 2010

Siapa Sangka?

aku rasa ramai yang mengalami pengalaman yang sama seperti yang aku nak ceritakan. ada dua kisah yang bila aku ingat2 balik, aku senyum sendiri dan terasa betapa hebatnya takdir Tuhan untuk hamba2 Nya.

kisah yang pertama ni berlaku masa aku balik kursus dari cameron bulan 11 thn lepas. masa tu pukul 7.45 ptg lebih kurang. lepas hantar kawan aku kat umah dia, aku buat keputusan untuk solat maghrib kat masjid berdekatan sebab aku target, kalau sampai umah pun dah pukul 8. terlalu lewat untuk solat maghrib bagi aku.

kebetulan, kat masjid tu ada buat kuliah agama. lepas solat tu aku pun layan kuliah agama tu sampai isya' sebab makin lama dengar, makin best lak. masa nak penutup kuliah tu, aku jenguk la siapa penceramahnya. bila tengok, rupanya ustaz tu adalah junior aku masa aku form 3 dulu. kitorg agak rapat dulu. kat bawah ni ada gambar aku dengan dia masa gi rombongan.

yang mana satu? yang duduk pegang bekas kamera tu. tapi sekarang saiz dia dah bertukar la. time ni dia kecik giler. aku jadi kagum dengan dia. tak sangka dulu gila2 camtu, sekarang dah jadi imam. rasa macam tak caya lak dengan usia dia yang baru 28 tahun. siapa sangka orang yang dulu aku suka usik2, dah jadi imam. sekarang mesti tak berani nak usik2 lagi.

satu lagi kisah berlaku jumaat lepas. aku dengan kawan2 gi makan mee banjir udang kat area aku ni. tempat makan tu dimiliki oleh anak murid aku. form 5 batch 2004.

mee banjir udang dan semua2 menu yang ada kat situ di masak oleh anak murid aku tu. air je pekerja dia buat. masa aku datang tu, dia agak sibuk siapkan order. lepas dah siap tu, baru dia join group aku sebab kebetulan orang dah tak ramai sangat.

bila aku tengok dia, tak sangka aku ada anak murid yang camtu. aku teringat masa dia form 5 dulu, aku ada denda dia sebab tak datang seminar SPM. masa tu, kawan dia yang sama2 kena denda tak puashati bila kena denda dengan aku. aku ingat lagi masa tu dia yang pujuk kawan dia tu supaya tak lawan aku. dia cakap dengan kawan dia tu, " apa la ko ni, dengan cikgu pun nak gaduh".

bila ingat2 balik kisah dua orang ni, siapa la sangka orang yang ada disekeliling kita ni akan jadi apa? ada yang berjaya, ada yang gagal. ada juga yang berjaya keluar dari "kotak" hidup masing2 dan jadi orang yang baru, berbeza dari apa yang kita kenali.

besar sungguh kuasa Allah.

Wednesday, January 13, 2010

Form 5..

Gambar majalah dengan Exco ASPURI 2009

Minggu ni adalah minggu kedua persekolahan tahun 2010. minggu kedua ni aku dah rasa agak rileks sikit walaupun tak la rileks sangat. dari segi sesi pembelajaran, minggu kedua ni dah agak tersusun la sebab pelajar pun dah lupa mood cuti diorang. tak macam masa minggu pertama.
Sekarang ni, aku tengah menghadapi kerenah beberapa orang student yang bermasalah. bukan masalah apa sangat. masalah nak tukar kelas.
sempena tahun baru ni, pihak sekolah buat class streaming supaya pelajar dapat kelas mengikut prestasi masing2. so, bila pelajar setiap kelas tu ada prestasi yang sama, kita boleh arrange program akademik yang sesuai ikut level diorang.
bagi pelajar yang "turun" kelas (sebab prestasi rendah) , takde masalah sangat. diorang ni diam je mungkin sebab sedar diri kot. yang bermasalah sekarang adalah budak yang "naik" kelas. ada dua tiga orang yang jumpa aku nak mintak kelas asal semula sebab tak seronok kat kelas baru.
tiap2 tahun (sejak aku jadi penyelaras tingkatan 5), inilah masalah aku masa awal2 tahun camni. buat streaming salah. tak buat pun salah. bila buat, budak2 sibuk nak kelas lama. bila tak buat, parents bising sebab macam tak motivate anak diorang untuk meningkatkan prestasi. PIBG pun akan bising sebab susah nak arrange program akademik bila prestasi pelajar tak sama.
macam2 alasan yang pelajar2 ni buat untuk balik semula ke kelas asal. setakat 3 orang yang jumpa aku ni, 2 daripadanya aku consider dah settle sebab dah tak jumpa aku lagi. yang sorang ni je yang masih buat hal. buku sekolah pun tak nak bawak. aku dah refer pun pada kaunselor. harap2 minggu depan aku dah boleh buat keputusan.
masalah ni takdela besar sangat sebenarnya. cuma aku rasa tersepit untuk buat keputusan. kalau aku bagi dia tukar kelas asal, alamatnye lepas ni akan berduyun-duyunlah budak datang nak tukar gak. benda ni macam wabak. pastu cikgu2 plak akan bising cakap penyelaras tak tegas (benda ni pernah jadi masa orang lain pegang post ni dulu. so,sebolehnya aku tak nak sejarah berulang).
kalau aku tak bagi dia tukar, aku risau kalau prestasi dia drop lak. mesti aku rasa bersalah. harap2 sebelum bulan febuari ni masalah ni akan settle.

Thursday, January 7, 2010

Blog Pekasam..

salam semua.
dah lama sungguh aku tak membukak blog aku ni.
lucu gak bila baca mesej2 yang ditinggalkan kat shoutbox aku tu.
buat pengetahuan diorang yang terlibat, aku tak lupa password.hehehe.
just takde apa yang aku nak share.
pastu, aku plak sibuk dengan satu keje yang terlibat dengan OSA selama 3 minggu.
rindu juga dengan blog ni sebenarnya.
dan rindu juga dengan semua rakan2 siber disini.
bertemu kembali di tahun 2010...

WELCOME TO MY BLOG!

Enjoy surfing my blog

please leave your comment after reading the post. tq.