Wednesday, February 24, 2010

classification

hari ni perjumpaan persatuan sains kali ke-4. aktiviti hari ni ada dua. explorace untuk tingkatan 3, 4, 5. untuk form 1 & 2, aku suruh student collect daun kering pastu asingkan ikut jenis urat daun. parallel vein atau network vein.

meh la tengok aksi anak2 kecil aku ni buat aktiviti. ( tak sempat ambik gambar untuk explorace. cikgu lain handle)

nampak macam landak tapi sebenarnya daun pinang yang batangnya merah tu.

macam susun duit nak wat gubahan hantaran kawin pun ada.

mula2 gelak2. bila nampak aku nak amik gambar, jadi malu2 plak

khusyuk betul menulis. sampai nak cium meja.
sebenarnya banyak lagi hasil kerja yang menarik. cuma tak sempat nak amik gambar. sibuk bergerak ke sana ke mari. makin nak habis masa, makin banyak lak daun kering yang dikumpul. seronok la makcik tukang sapu sebab tak yah sapu daun kering hari ni. hehehe.
**KU sekolah aku suruh aku sebut nama dia dalam blog ni. so, aku tunaikan la permintaan dia.
wahai bloggger2 sekalian, KU sekolah aku nama glamernya jeber. hahaha.



Monday, February 22, 2010

VANDALISM

Entri aku sebelum ini tentang "bahasa sms" mendapat banyak reaksi daripada anak murid dan bekas anak murid aku. disamping tu, ada gak yang bagi maklumat konon-kononnya ada student yang kutuk sekolah dalam blog mereka. tapi, aku belum jumpa lagi la blog2 seperti itu.
kenapa mesti kutuk sekolah sendiri? itu kan tempat menimba ilmu. aku pun tak dapat nak pastikan aspek apa yang menjadi bahan kutukan diorang tu. kutuk pasal sekolah ke, atau kutuk pasal cikgu ke, aku teringin nak tau. bukannya nak tau sebab nak balas dendam. tapi untuk buat penambah baikan untuk kelemahan yang ada.
tadi aku jaga exam di kelas 4 jamaah. apa yang aku jumpa? sila lihat gambar di bawah.

ini ialah muka depan sebuah novel yang aku jumpa. tajuk asalnya ialah "bunga". tapi dah berubah jadi " bila bunga di petik betik". gambar muka depan ni pun dah di conteng2. takde kerja kot budak2 ni. mula2 aku ingat itu buku diorang. aku pun selak muka sebelah dalam.

bila selak sebelah dalam. aku bertambah terkejut sebab dalamnya ada cop pusat sumber sekolah. ya Allah..buku hak milik sekolah pun jadi camni? melampau betul rasanya. siap ada perkataan "bodo" lagi. kalau ye pun nak bergurau senda, janganla buat ke atas harta sekolah.

bila aku serah buku ni selepas aku scan tadi pada guru pusat sumber, mengucap panjang dia. nasib baik dia tak bersalin terus. maklumla, dia tengah mengandung. dia pun nampak kecewa sangat melihat keadaan buku tu.

bila aku kaitkan keadaan buku tu dengan kes pelajar yang kutuk sekolah tu, aku rasa sedih sangat. kenapa la pelajar yang kita didik dan kita disiplinkan dengan susah payah jadi camni? benda yang kita ajar, dia tak mau ikut. yang tak di ajar, cepat je dia buat.

adakah kami sebagai guru ni yang salah. sampai sekarang aku tak habis fikir lagi.

Thursday, February 18, 2010

Bahasa SMS

aku baru je abis marking paper ujian penilaian kurikulum kelas form 5. pening otak aku tengok jawapan budak2 ni. macam biasa la, yang ok selalunya terus ok. yang tak ok ni kena bagi perhatian betul2.

lepas abis marking tadi, aku pun bukak la internet. biasala tgk entry di blog2 lain. di samping tu, blogwalking gak di blog2 baru. ntah kenapa hari ni aku banyak blogwalking di blog2 student aku.

bagus gak budak2 ni. daripada korang merempit tak tentu pasal, baik korang buat entri kat blog korang. apa yang aku perasan, kebanyakan mereka ni menulis mengenai apa yang berlaku dalam hidup diorang. pasal sekolah, pasal family..(sebenarnya aku pun sama. tulis pasal tu gak. hehehe). tak sangka gak, dari blog ni baru aku tau pasal hidup diorang. ada yang hidup sorang2, ada yang suka shopping, ada yang suka buat lawak dan sebagainya.

tapi ada satu persamaan yang aku tengok dalam blog2 diorang ni. BAHASA SMS! tak tau la nak kata salah ke tak. aku faham yang zaman sekarang ni bahasa camtu dah boleh dianggap biasa. cuma untuk diorang2 ni, aku takut diorang terbawak2 dalam penulisan diorang masa jawab periksa nanti. bahaya tu. sebab sebagai cikgu, aku memang selalu jumpa jawapan pelajar yang guna bahasa sms ni. nasib baik aku tak ajar BM. kalau tak, terpaksa la potong markah. pastu terpaksa gi hospital sebab sakit jantung.hihihi.

so, kepada pelajar2 sekolah yang membaca entri ni, gunala blog kamu tu sebagai satu tempat kamu berlatih menulis (bukan tulis guna tangan,hehehe). walaupun ada orang guna istilah "blog aku, sukahati aku", tapi takde ruginya kan kalau kita guna bahasa yang lebih senang difahami? lagi2 orang yang tua macam aku ni. kasihanila aku...huhuhu.

Tuesday, February 16, 2010

Demi Masa

cuti tahun baru cina aku tahun ni cuma 4 hari je. ada sekolah yang cuti seminggu. tapi tak kisahla. cuti tak cuti, sama je bagi aku. cuti panjang sangat pun bosan gak. lainla aku banyak duit. cuti panjang boleh gi melancong plus shopping2. hahaha.

macam biasa, bila cuti, hobi aku ialah membaca buku. buku pilihan aku kali ni bertajuk "Demi Masa". pertama kali tengok buku ni, rasa kurang minat untuk beli. pertama sebab design cover dia simple. tapi orang kata don't judge a book by its cover. so, tgk penulisnya plak. aku tak kenal nama ni. tapi bila tgk biografi kat belakang, menarik..

so, aku beli la buku ni. ayat yang ada kat cover depannya agak berat. "haruskah melayu terus bertongkat untuk menruskan cabaran masa depan...atau harus ditongkatkan agar sedar daripada alpa yang panjang??"

aku tak pernah baca buku jenis camni. tapi aku baca gak la sebab nak tau apa kandungannya. tak sangka aku dapat baca buku ni dengan cepat. bila aku baca buku ni, baru aku rasa yang aku ni memang kurang berjiwa patriotik. kurang berjiwa melayu. tak macam penulis buku ni.

penulis buku ni berjaya membuat aku nampak benda2 yang selama ni aku tak nampak dan aku tak terfikir. contoh-contoh serta perbandingan yang diberi dalam topik2 yang diutarakan tu memang jelas. (tapi aku tak tau la kalau orang lain baca camne plak persepsinya. hehehe).

kalaula semua budak2 muda plus mat2 rempit tu baca buku ni, aku rasa diorang jadi insaf sket kot. tapi kena baca dengan mata hati la. baru boleh nampak apa yang tersirat didalamnya. kalau baca gitu2 je, kira kirim salam la.. tak pun, hai-hai bai-bai. hehehe.

Thursday, February 11, 2010

Lari! Jangan jalan!

hari ni sekolah aku ada program merentas desa peringkat sekolah. tapi yang kena lari ialah pelajar2 je. cikgu tak payah sebab masa sekolah dulu dah lari dah. hehehe.

aku kena jaga checkpoint 3 dengan seorang kawan. tapi kawan tu MC plak ari ni. jadi aku jaga la sorang2. checkpoint yang berdekatan dijaga oleh cikgu lelaki. so, terpaksa la dengar citer2 versi lelaki. motor la, bola la. adoi..

group pertama yang dilepaskan adalah lelaki bawah 15 tahun. lepas tu lelaki bawah 18 tahun. lepas tu baru perempuan lak. trek untuk lelaki lebih panjang dan menyongsang dari trek untuk pelajar perempuan.

tengah2 pelajar lari tu, motor seorang cikgu yang peronda ni rosak la plak. dahla motor dia ni besar. last2, budak2 yang kena tolak.

ni muka orang motor rosak tunggu spanar. ada ke dia tanya spanar motor aku. motor aku kecik je...
basikal pun digunakan untuk meronda. lucu aku. cikgu ni bawak basikal ni dalam kereta dia. semangat betul nak meronda.

ni wajah2 yang kepenatan. tahun ni agak berbeza dari tahun lepas. selalunya pelajar perempuan yang lambat habis. tapi tahun ni budak lelaki yang lambat abis. jauh beza lak tu. so, budak2 yang lambat abis ni la yang kena denda tolak motor rosak. hehehe. bukan denda..memberi pertolongan.






Monday, February 8, 2010

Tak berapa pelik tapi benar

aku baru je abis mengajar kelas 5 barakah kat makmal. hari ni kitorang buat eksperimen penggumpalan lateks. oleh kerana kelas ni waktu akhir, student aku bawak beg siap2 untuk balik.

lepas abis lab, aku tunggu la diorang ni kemas beg2 diorang. aku memang selalu tunggu sebab takut ada student yang tertinggal barang atau buku kat lab. sementara aku tunggu diorang bersiap balik tu, aku pun tgk la pemandangan pokok2 yang ada depan makmal tu.

depan makmal ni ada banyak pokok puding dan bunga raya. salah satunya pokok dalam gambar di bawah ni.

nampak macam biasa je kan? tapi aku tengok ada daun nye yang macam pelik sket. so, aku pun tengok dengan lebih dekat...

nampak tak? tak nampak? kita tengok lebih dekat lagi.

masa aku terjenguk2 kat pokok puding tu, murid2 aku ni dah pelik. agaknya diorang fikir aku lapar sangat kot sampai nak telan pokok2 tu. heheh. so, diorang pun join skali. bila tengok kat atas pokok puding tu ada siput babi, diorang plak yang terlebih excited. suma tak jadi nak balik. masing2 pegi tengok pokok2 lain plak yang ada kat situ. aku rasa dah jadi macam program mencari siput tersembunyi lak. adoi..
soalan paling cepu emas aku dapat dari student aku ialah " cikgu, siput tu tengah mengawan ke??". oleh kerana aku tengah blank dan blur, maka dengan selambanya aku jawab " saya tak tau la camne siput mengawan. orang mengawan saya tau la."
hahaha...kitorang pun gelak secara berjemaah. pastu aku pun halau budak2 tu gi surau. apa la, tengok siput pun sampai lupa kena solat zohor berjemaah kat surau.



Friday, February 5, 2010

Guru Bertugas?? adoi..



dah lama sungguh rasanya aku tak update blog ni. kadang2 aku terlupa yang aku ada blog. kadang2 aku terfikir, penting tak ada blog ni ye?? takpe la. sekadar mengisi masa lapang dan berkongsi cerita.




aku tak tau kenapa tahun 2010 ni aku menjadi malas nak ambik gambar. selalunya, kalau tak guna handphone, dalam handbag aku mesti ada camera. tapi tahun ni tak lagi. kenapa ye? aku pun tak tau.




minggu ni aku dan lagi dua orang guru menjadi guru bertugas mingguan. satu tugas yang aku tak minat tapi kena buat gak dengan penuh tanggung jawab. pastu aku punya ketua guru disiplin plak kena cacar. mc 2 minggu. so, aku terpaksa memangku kerja2 dia.




tadi, masa perhimpunan mingguan, aku terpaksa la berucap sebagai guru bertugas mingguan + guru disiplin sekali. tak minat betul berucap. tapi bila dah pegang microphone tu, rasa tak nak berhenti lak. hehehe. over ni..

perkara pertama yang aku sentuh ialah pasal menghormati orang tua. perkara ni aku sebut sebab ada rakan guru yang komen budak2 sekarang ni tak reti respek orang tua. to be spesific, guru kat sekolah ni sendiri. ada yang tak kenal guru sekolah sendiri. ada ke cikgu tu dipanggil makcik!! dah la cikgu tu dressing lawa2. pakai nametag lagi! lain la kawan aku tu pakai kain batik + t-shirt. hahaha.

pastu kes masa buat sukantara. ada kerusi yang disediakan untuk guru bertugas mencatat markah. pelajar duduk kat situ. kalau guru takde, ampun la lagi. ni, student tu buat selamba je. cikgu yang bertugas tu, saje berdiri sebelah, tapi dia tak faham2 gak. bukan la cikgu tu nak duduk sangat tapi nak tengok camne sikap pelajar kepada guru. sabar je la.

pastu, minggu ni aku kena jadi judge untuk pertandingan keceriaan kelas. aku saje round time budak2 dah balik dari sekolah. tapi ya ampun...aku pun tak leh nak bezakan sesetengah kelas tu dengan stor barangan terpakai. bersepah macam kapal pecah.

maka time berucap tadi maka berjela la ayat aku suruh murid2 aku cantikkan kelas masing2. pening aku tengok. camne la diorang ni boleh tahan duduk dalam kelas camtu sepanjang hari. tak tension ke?? kenapa ye?? tak kan la tak boleh kemas?? setiap kelas ada at least 25 orang student. takkanla separuh pun tak care??

hmmm...pening lak aku sekejap. stop la.

WELCOME TO MY BLOG!

Enjoy surfing my blog

please leave your comment after reading the post. tq.