Friday, November 7, 2008

Permintaan diri vs permintaan parents

rasa ngantuk sgt skrg ni sbb perut kenyang sangat. dua kelas ada jamuan.
mewah betul budak2 zaman sekarang. aku rasa lepas exam final ni tiap2 hari ada jamuan.
jamuan firkah la, persatuan la, kelab la..
yg jamuan kelas jgn cakapla. sekarang ni ada 24 kelas kat sekolah ni. bygkanla berapa byk jamuan yang ada. kdg2 aku terfikir, berapa byk yg parents kena peruntukkan utk sorg anak hanya utk jamuan ni.
kita buat simple calculation:
jamuan yag terlibat : kelas, firkah, persatuan, unit uniform
bilangan :3 (plg minimum)
kos satu jamuan : RM 5 (Utk full package tmasuk air)
so, utk 3 jamuan: 5x3 = rm15

itu kiraan ringkas utk seorang anak.
kalau 3 org anak??
hmm...byknye la yg parents kena spend utk anak. itu baru bab jamuan. blm other expenses lg.
tp yg aku sedih ialah attitude budak sekarang ni. rasa mcm tak appreciate lgsg kepayahan parents diorg cari duit utk penuhi permintaan diorg.

bila diorg buat permintaan, semua kene sediakan, tp, adakah diorang terfikir nak tunaikan permintaan parents diorg supaya belajar rajin2?? yg aku sedih tgk students2 aku ni, diorg kdg2 mcm sambilewa je belajar. mcm terpaksa. bukannye fikir belajar tu utk pandai, utk diri sendiri. sikit2 penat, sikit2 memberontak. ntahla..

harap2 aku tak tergolong dalam golongan yang lupa diri ni...amin.

2 comments:

ladang said...

Kenyang lah...dapat makan free.jimat belanja..bagus tul cikgu asilah ni..cikgu kesayangan budak2 kot

asilahmuhajer said...

kenyang apanye
jem perut ni.
punah diet masa pose lepas

WELCOME TO MY BLOG!

Enjoy surfing my blog

please leave your comment after reading the post. tq.