Thursday, August 20, 2009

Nota Hati Seorang Lelaki

Cuti sabtu ahad yang lepas, aku abiskan masa dengan membaca buku ni.

nota hati seorang lelaki oleh Pahrol Mohd Juoi. terbitan Telaga Biru Sdn Bhd. ISBN 978-967-5102-48-6. aik? no siri pun bagi? ni request dari seorang teman..

my first impression about this book, hmm.macam bosan je? maklumla, aku kurang minat penulis lelaki. macam2 aku fikir. buku ni novel ke, cerpen ke, buku agama ke??

nasib baik si penjual buku bagi aku bukak plastic seal buku ni. maka dapat la aku tgk sekali imbas. terus aku beli.

buku ni ada banyak kisah. kisah yang ditulis dari perspektif seorang anak, suami, bapa dan da'i (pendakwah). walaupun dia tulis dari perspektif lelaki, isi kandungannya related gak dengan aku sebagai seorang wanita.

gaya penyampaian penulis mudah difahami. jadi aku cepat abis baca buku ni.

aku pinjam sket kata2 ada depan buku ni :

hati seorang lelaki
kekadang perlu sekeras waja
ada masanya mesti selembut sutera
lelaki..
jika jiwamu tulus kerana ALLAH
pasti lurus perananmu sebagai lelaki..

** part yang aku suruh suami aku baca.. sebelum bisikan menjadi jeritan.

**cerita yang aku paling ingat, kisah kucing dan ibu kucing..

selamat membaca..aku dah berjaya pengaruh 6 orang kawan aku beli buku ni. nasib baik takde komisyen. kalau tak, sure tahun depan boleh beli caldina. hahaha.


9 comments:

cerpelai said...

Tak suka penulis lelaki? Terasa la pulak gua.. Hahahaha..!!

chemil ila said...

nak pinjam jugak...
mak aih...bnyaknye buku nk pinjam...ble nk baca nih....

<< s| tED| >> said...

wah! menarik? selalu baca hanya penulis wanita yg menceritakan tentang wanita juga :)

asilahmuhajer said...

mr cerpelai;
alamak..tak berniat langsung nak cakap camtu. nak betulkan ayat la. tak suka tapi tak semua. hehehe. camtu boleh ke??

chemil ila;
baca lepas konvo dpli je la. gi baca buku ilmu pendidikan dulu. tebal tu..dengan teori yang ntah macam2 tu..

sitedi;
memang betul. selalu baca penulis perempuan cakap pasal perempuan. tak pun, penulis lelaki tulis pasal perempuan. even baca majalah lelaki pun, penulis lelaki tulis pasal perempuan gak. hmmm..

ainShahajar said...

buku ni.. ain ade tgk kat kedai buku hari tu.. memang cadang nak beli..

untuk seseorang yg tak rajin membaca..

zeqzeq said...

tanya leh peranan lelaki tu sebagaimana ???..sebagai??

kelopak@gmail.com said...

... saya jarang kesempatan membaca buku, bukan kesempatan, mungkin kurang minat, mungkin juga ikut keadaan, bila belek-belek buku di kedai tu mahallah pulak, jadi banyak baca majalah akhbar & terkadang novel yang org rumah beli..

... rasanya perlu rajin juga baca dari penulis lelaki, baru kita dapat selami hati lelaki. mana mungkin boleh dipisahkan lelaki & perempuan.

... bila saya baca novel yang orang rumah beli, kebanyakkan macam cikgu... org rumah saya pun suka baca buku penulis perempuan; saya jatuh kasihan dengan bahasa novel kini terlampau dicampur aduk bahasanya, suami isteri pun ada yang ber I... you itu buat saya hilang tumpuan; memang hakikat hidup kita begitu.. namun rasanya kalau kita sayangkan Sastera & Bahasa Melayu, masalah bahasa ini kena amat dititikberatkan...

Lagi penulis itu berilmu lagilah bahasanya dirojakkan.

Saya pula tak reti nak nulis novel cumanya rajin nulis blog. Dalam blog pun saya kalau boleh memang menjaga tatabahasa.

izzati said...

sedang bc buku ni
mmg best sgt2
cr dia smpi dgn ayat2 best
mmg buat kte jd b'fikir
bcla travelong dakwah
mniti hari esok
ni pn ok gak

asilahmuhajer said...

kelopak;
kalau ada apa2 yang best, bolehla share ye??

izzati;
bgtaula syarikat penerbitannye. mana tau nanti nak cari.

WELCOME TO MY BLOG!

Enjoy surfing my blog

please leave your comment after reading the post. tq.