Monday, August 10, 2009

nasi ambeng modified



firstly, nak ucap terima kasih kepada pemilik blog http://www.myqza.blogspot.com/ yang membuat entry tentang "nasi ambeng orang jowo" ni. aku ada cakap kat situ tentang nasi ambeng fesyen sekarang yang telah diubahsuai ikut gaya kenduri sekarang.
kebetulan lastweek kat kampung ada orang kenduri arwah, so, dapatla aku amik gambar nasi ambeng mini tu.
macam yang aku cakap, selalunya nasi ambeng ni di serve dalam talam besar. lepas habis baca doa, orang kenduri akan pecah nasi ambeng tu kepada 4 @ 5 bahagian untuk di bawa balik dan dimakan bersama family.
so, daripada susah2 nak pecah2, maka ada la orang kampung aku ni yang kreatif dan ubahsuai sket. dia belikan besen kecik, isi nasik dalam tu. pastu, isi lauk pauk nasi ambeng tu atas nasik yang telah dilapik dengan daun pisang.
time orang nak balik, tuan umah akan bagi sorang satu. so, masa kenduri tu diorang makan la makanan lain yang ringan2. mihun sup ke, soto ke.
lepas ni aku tak tau la apa modification yang akan berlaku kepada nasi ambeng ni. tapi bagi aku, nasi ambeng ni tetap best dinikmati bersama kawan2, makan ramai2 sambil borak2. selamat mencuba!

6 comments:

<< s| tED| >> said...

erk! TQ informasi..
besen kesik tu angkut sekali bawa balik ke atau kena pulangkan??
alahai.. tp aku suke yg asli.. nanti banyak sangat modified dah tak terasa asli dan feel tu dah hilang :P

asilahmuhajer said...

besen kecik tu bagi terus. kira macam doorgift la. hahaha.

jai said...

hahaha...kirim salam kat abg ber..l ya....wakakakaka

asilahmuhajer said...

apa susah2 nak kirim salam. sms je la. mcm tak biasa lak. hihihi.

iDAN said...

Nasi ambeng tu sekarang dah dikomersialkan... cikgu, sekarang ni kalau ke Klang, Meru atau Bukit Kapar musim bulan Ramadhan ini banyak dijual di Pasar Ramadhannya.

Agak mahal sekitar RM6 sebungkus tetapi memang berbaloi banyak jenis lauk-pauk ala Jawanya.

asilahmuhajer said...

kat pasar di sini pun ada tapi murah sket. rm5 je.

tak sangka nasi ambeng ni boleh dikomersialkan sampai macam tu. masa kecik2 dulu, nasi ambeng ni jumpa time kenduri je.

WELCOME TO MY BLOG!

Enjoy surfing my blog

please leave your comment after reading the post. tq.